I ALGER: Ambulerende sjømannsprest Knut Kvidaland.
Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
I ALGER: Ambulerende sjømannsprest Knut Kvidaland. Foto: Tomm W. Christiansen / DagbladetVis mer

- Å være langt hjemmefra når noe slikt skjer, forsterker smerten og lidelsen

Den ambulerende sjømannspresten Knut Kvidaland har vært i Algerie for å bistå nordmennene siden forrige søndag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ALGER (Dagbladet): Knut Kvidaland (51), ambulerende sjømannsprest til Nord-Afrika, kom til Algeries hovedstad søndag for en uke siden. Det har vært tøffe dager for den lille norske delegasjonen.

- Alle er berørt. All usikkerheten og uvissheten har skapt en vanskelig situasjon for alle involverte. Det er et lite norsk miljø, og den forferdelige hendelsen har gått hardt inn på alle. Det er sjelden det skjer noe så voldsomt som i In Amenas, og å være langt hjemmefra forsterker smerten og lidelsen, sier Kvidaland til Dagbladet.

Uvirkelig Kvidalands rolle i Algerie har vært å bistå Utenriksdepartementet og Statoils representanter.

- Å ikke vite hva som har skjedd gir en veldig vanskelig situasjon. Dette er veldig tøft. Plutselig kommer noe helt uvirkelig inn på en. Men den lille gruppen her nede har taklet dette på en veldig god måte. De har stått sammen og delt fortvilelsen, sier Kvidaland.

Sjømannspresten råder nå de berørte nordmennene og deres familier til å stå sammen, dele opplevelsene.

Norges charge d'affaires til Algerie, Martin Yttervik, kom fra Libya til Algerie tre dager etter angrepet på In Amenas.

- Vi var heldige på ambassaden, som var fulltallig da angrepet skjedde. Vi har hatt god omsorg for våre medarbeidere og var heldige som fikk sjømannspresten til Algerie, sier Yttervik i et møte med norsk presse i Alger.

To besøk til In Amenas Yttervik og representanter for Kripos har han besøkt In Amenas to ganger, den 21. og 25. januar. Han reiste sammen med representanter fra USA, Storbritannia og Japan.

- Vårt fokus var å opprette kontakt med myndighetene og få tilgang til de omkomne. På det første besøket fikk vi også tilgang til stedets sykehus, sier Yttervik.

-HELDIGE: Pressekontakt i UD Silje Bryne og charge d'affaires Martin Yttervik er også i Algerie. Yttervik kom til Algerie tre dager etter angrepet i In Amenas.Yttervik sier at de var heldige som var fulltallig på ambassaden da angrepet skjedde.
Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
-HELDIGE: Pressekontakt i UD Silje Bryne og charge d'affaires Martin Yttervik er også i Algerie. Yttervik kom til Algerie tre dager etter angrepet i In Amenas.Yttervik sier at de var heldige som var fulltallig på ambassaden da angrepet skjedde. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer

Under det andre besøket fikk Yttervik og kollegene også tilgang til boligkvarteret der nordmennene og nær 1500 andre ansatte bodde.

- Vi ble tatt godt imot, og det var ikke åpenbare ødeleggelser på de områdene vi var på.

På spørsmål om norske myndigheter har vært opptatt av å undersøke hvordan algeriske militære har gått fram for å løse terrorangrepet underveis, sier Yttervik følgende:

- Vi har primært vært opptatt av å få de omkomne hjem og få tilgang. Den type arbeid har vi ikke noen informasjon om.