Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Å vite at det vil ta slutt er ingen trøst. Hvert sekund er et helvete

Ny film skildrer hvordan det oppleves å ha den «ukjente» søvnlidelsen søvnparalyse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Veldig mange, selv leger, har aldri hørt om søvnparalyse. Men omlag fem prosent opplever det, og for dem er det ofte en svært ubehagelig opplevelse.

Når vi sover «lammes» musklene våre, så vi ikke hopper og løper rundt som vi gjør i drømmene våre. Men noen våkner - og er helt bevisste på at de er våkne - mens hjernen ennå ikke har «skrudd på» musklene. Man er lammet. Det er søvnparalyse, og det følges gjerne av hallusinasjoner og redsler av verste sort.

- Jeg prøver å skrike (selv om jeg har store problemer med å lage en eneste lyd), forsøker å snu meg, gjøre alt for å få ektemannen min sin oppmerksomhet, heter det i en beskrivelse av et anfall fra en 53 år gammel kvinne fra Ohio, gjengitt av professor Chris French.

- Det er en følelse av panikk, å være fanget, en desperasjon så skremmende at jeg har problemer med å beskrive det. Ofte må ektemannen min riste meg for å få meg ut av tilstanden. Jeg ville ikke brydd meg om han slo meg hardt, siden å være i paralysen, å være fullstendig hjelpeløs, er forferdelig. Å vite at det vil ta slutt er ingen trøst. Hvert sekund er et helvete, fortsetter den 53 år gamle kvinnen.

Store kulturforskjeller Redslene som oppleves i de sekundene til minuttene søvnparalysen varer er forskjellig fra person til person, men det er tre hovedkategorier, skriver forskning.no.

• En inntrenger til stede • Trykk på brystet noen ganger fulgt av fysisk og/eller seksuelt overfall • Sveving eller ut-av-kroppen-opplevelser
Maleriet Marerittet fra 1781 er den mest kjente kunstneriske skildringen av søvnparalyse, der en naken kvinne ligger på en seng med en demon på brystet.

I datidas Europa var demoner den store frykten, mens i dag kan de som rammes av søvnparalyse oppleve at de blir bortført av romvesener eller oppleve en «tilstedeværelse». Opplevelsene og forklaringene på fenomenet er forskjellig fra kultur til kultur.

Tror de er demonbesatte I år pågår det et prosjekt kalt «The Sleep Paralysis Project», der forskere og kunstnere går sammen for å øke kunnskapen om lidelsen og spre kunnskap til både dem som lider av søvnparalyse og behandlere.

Øverst i denne saken kan du se et utdrag fra filmen «Devil In The Room» av Carla MacKinnon, en filmskaper som selv har søvnparalyse og som forsøker å beskrive hvordan det er å våkne opp uten å kunne bevege seg mens man kjenner et stort trykk mot brystet.

- Etter at jeg begynte med dette prosjektet har jeg blitt kontaktet av en rekke mennesker, spesielt fra USA, som har fortalt meg at de trodde de var besatt av demoner, og at det var derfor de hadde disse opplevelsene, sier Carla MacKinnon i et intervju med the Guardians vitenskapspodcast Science Weekly.

I KUNSTEN: Henry Fuselis maleri «Marerittet» fra 1781 er verdens mest kjente skildring av søvnparalyse. Kvinnen ligger på ryggen, noe som øker risikoen for å få et anfall. Demonen som sitter på brystet hennes kan ses i sammenheng med at mange som rammes føler et sterkt trykk mot brystet. Foto: Wikimedia
I KUNSTEN: Henry Fuselis maleri «Marerittet» fra 1781 er verdens mest kjente skildring av søvnparalyse. Kvinnen ligger på ryggen, noe som øker risikoen for å få et anfall. Demonen som sitter på brystet hennes kan ses i sammenheng med at mange som rammes føler et sterkt trykk mot brystet. Foto: Wikimedia Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media