Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Aarebrot om Human-Etisk Forbund: - Bytt navn eller inviter inn religiøse

Professor mener at forbundet gir inntrykk av humanisme som uforenlig med religion.

 KRITISERER NAVNET:  Frank Aarebrot mener at Human-Etisk Forbund enten burde bytte navn eller åpne armene for religiøse medlemmer.
 Foto: Berit Roald / NTB scanpix
KRITISERER NAVNET: Frank Aarebrot mener at Human-Etisk Forbund enten burde bytte navn eller åpne armene for religiøse medlemmer. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Navnet «Human-Etisk Forbund» er misledende.

Det hevder Frank Aarebrot, professor i sammenliknende politikk ved Universitetet i Bergen.

- De ønsker monopol I et intervju, opprinnelig publisert av Frelsesarmeens medlemsblad Krigsropet, sier Aarebrot at forbundet gir et inntrykk av at humanisme er uforenlig med det å være religiøs.

- Det blir litt som den islamske stat, bare med motsatt fortegn. Der IS sier at det å være religiøs er uforenlig med det å være human, gir Human-Etisk Forbund inntrykk av at det å være human er uforenlig med det å være religiøs, utdyper Aarebrot til Dagbladet.

Videre sier Aarebrot, som er personlig agnostiker, at en rekke kristne skikkelser har vært viktig for humanismens framvekst.

- Ingen historisk motsetning Han viser også til at både ateister og religiøse mennesker har bak humane og inhumane handlinger.

- I dag er det lett å knytte grusomhet til religiøse grupperinger, men tilbake på første halvdel av 1900-tallet sto Nazi-Tyskland og kommunistiske ledere som Mao og Stalin for inhumane ideologier. I dag står Audun Lysbakken (SV) og Knut Arild Hareide (KrF) skulder ved skulder når de kjemper flyktningenes sak, sier Aarebrot.

Aarebrot understreker at han ikke på noen måte er imot aktiviteten til Human-Etisk Forbund.

- Kall en spade for en spade Her legger han blant annet vekt på organisasjonens kamp for å begrense statlige privilegier til religiøse samfunn, noe han mener er et helt legitimt standpunkt.

Likevel mener Aarebrot at Human-Etisk Forbund enten burde bytte navn eller åpne armene for religiøse medlemmer.

-  Kall en spade for en spade. De er i realiteten en organisasjon for ikke-religiøse, og burde ha et navn som stemmer bedre med det organisasjonen faktisk er. Et alternativt navn kunne vært landsforbund for fritenkere, eller organisasjonen for ateister og agnostikere. Ellers burde de ta imot for eksempel Knut Arild Hareide med åpne armer, sier Aarebrot.

- Forskjell på standpunkt og livssyn Generalsekretær Kristin Mile er uenig med Aarebrot i at navnet deres er misledende.

Hun understreker forskjellen mellom det å ta et standpunkt, som det å være ateist, og det å ha et helhetlig livssyn.

- Navnet vårt er tett knyttet til livssynshumanismen, en internasjonal bevegelse som har et felles syn på virkeligheten. I livssynshumanismen stilles mennesket i sentrum, i motsetning til religioner der etikken utledes fra en overjordisk kraft, sier Mile om bakgrunnen for navnet til organisasjonen.

- Hareide hjertelig velkommen Generalsekretæren sier at organisasjonen er fullt klar over at mange kristne kaller seg humanister, og mener at det er noe de absolutt skal få lov til å kalle seg.

- Vi har likevel et helt annet livssyn enn dem, i og med at vi ikke forholder oss til overnaturlighet, fortsetter Mile.

Mile legger til at Human-Etisk Forbund, i motsetning til Den norske kirke, ikke har noe krav om noen trosbekjennelse. Dermed er forbundet i praksis åpen for alle som ikke forholder seg til guddommer, sier Mile.

 UENIG:  Kristin Mile og Human-Etisk Fornund ser liten grunn til å bytte navn. Her under et intervju i 2008 da hun var likestillingsombud.
FOTO: SVEINUNG UDDU YSTAD, Dagbladet
UENIG: Kristin Mile og Human-Etisk Fornund ser liten grunn til å bytte navn. Her under et intervju i 2008 da hun var likestillingsombud. FOTO: SVEINUNG UDDU YSTAD, Dagbladet Vis mer

- Knut Arild Hareide, som Aarebrot trekker fram, er hjertelig velkommen til å bli med i vår organisasjon. Jeg tror likevel at han ikke hadde trivdes så godt, med tanke på det grunnlaget vårt livssyn bygger på, sier Mile.

Mener kirken har blitt mer human Human-Etisk Forbund ble stiftet i 1956 i Oslo og har i dag over 84 000 medlemmer, ifølge sine egne hjemmesider.

Ved utgangen av 2014 var det til sammenlikning 3,8 millioner medlemmer i Den norske kirke, dette på tross av at færre enn tidligere sier at de har et kristent livssyn.

At ikke medlemstallene har krympet ytterligere henger sammen med den humanistiske retningen kirken har tatt de siste tiåra, mener Aarebrot.

- Der de i 50-, 60- og 70-åra først og fremst var opptatt av å si nei til saker som homofile prester, så har de blitt en organisasjon som oppmuntrer til flyktninghjelp og kamp for miljøet. Det tror jeg treffer folket langt bedre, sier Frank Aarebrot og peker på Åpen Folkekirkes oppslutning i kirkevalget.

Ønsker ikke å bytte navn Her er han og generalsekretær Mile i Human-Etisk Forbund omtrent på samme linje, men ikke helt.

- Om du kaller det en mer liberalistisk retning eller en mer human retning får være opp til den enkelte, men kirken har også etter min oppfatning blitt mer moderne. Vi kommer likevel ikke til å bytte navn av den grunn, selv om Aarebrot foreslår det, sier Kristin Mile til Dagbladet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!