Aaron hadde larver i hodet

Legene trodde hevelsene var myggstikk. Helt til de begynte å bevege seg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En lege trodde de blødende, merkelige hevelsene i Aaron Dallas’ hodebunn var myggstikk. En spesialist trodde det var helvetesild, og ga ham salve.

Så begynte hevelsene å bevege på seg.

En ny undersøkelse avslørte da at fem bremslarver brukte toppen av Aarons hode som hjem. De var antakelig kommet dit med hjelp av en moskito da Colorado-mannen var på ferie i det søramerikanske landet Belize noen uker i forveien.

Trodde det var blod

– Når jeg la hodet bakover, kunne jeg føle at de beveget på seg. Jeg trodde det var blodet som strømmet gjennom hodet, forteller Aaron, som bor i småbyen Carbondale, til AP.

– Jeg kunne til og med høre dem, og trodde jeg var i ferd med å bli gal. Det var merkelig og traumatisk, jeg kunne få intense, paralyserende smerter, forteller amerikaneren.

Etter å ha prøvd å bekjempe det spesialisten trodde var helvetesild med salve, og smertene bare ble verre, bar det tilbake til spesialisten igjen.

«Noe annet»

URK!: Aaron Dallas beskuer med avsky larvene som bodde i hodet hans i flere uker. Foto: KELLEY COX/POST INDEPENDENT/AP/SCANPIX
URK!: Aaron Dallas beskuer med avsky larvene som bodde i hodet hans i flere uker. Foto: KELLEY COX/POST INDEPENDENT/AP/SCANPIX Vis mer

– Da han kom tilbake, var det temmelig åpenbart at noe annet enn helvetesild foregikk i hodet hans, sier spesialist Kimball Spence, som nå kunne se bevegelsene.

– Det var åpne groper der, ca. 2-3 millimeter vide, og man kunne se noe aktivitet der – ikke nødvendigvis larven, men gjennomstrømningen av væske i gropa, sier Spence.

Parasittene ble fjernet sist torsdag. Nå blir Aaron ertet for larveepisoden av kona, til sin store irritasjon.

– Det er mye morsommere andre enn det er for meg. Magen vrenger seg ved tanken på det, det var fælt.

Likner humler

Voksne bremsinidivider er hårete og ser ut som humler. Noen typer angriper storfe, hjortedyr – og mennesker. Moskitomygg blir brukt av bremshunnene til å frakte eggene til vertsdyret – i dette tilfellet Aaron.

Vel framme borer larvene seg gjennom huden, der de etter en vandring slår seg til ro og danner en byll rundt seg selv, før de etter en tid kryper ut igjen gjennom huden og forpupper seg på bakken. Kuhud med bremshull forringes i verdi.

I Norge var hudbrems vanlig fram til midten av 1900-tallet, men er i dag sjelden. Nesebrems finnes imidlertid i rikt monn i reinområder og formerer seg ved at larvene blir sprøytet opp i nesa på verten og slår seg til i nesegangen eller den bløte ganen, der de forårsaker betennelser.

Bremsinfeksjoner er vanlige i Mellom- og Sør-Amerika.