Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Aasen kommune?

Målhøvdingen Ivar Aasen kan få kommune oppkalt etter seg om Ørsta og Volda slår seg sammen.

TROR IKKE PÅ AASEN:  Ordfører i Ørsta, Gudny Fagerhol er en av de nærmeste naboene til Aasens fødested, så og si på kommunegrensa mellom Ørsta og Volda. Men at navnet på en eventuell storkommune blir Aasen kommune tror hun ikke noe på. Foto:FRIDGEIR WALDERHAUG/DAGBLADET
TROR IKKE PÅ AASEN: Ordfører i Ørsta, Gudny Fagerhol er en av de nærmeste naboene til Aasens fødested, så og si på kommunegrensa mellom Ørsta og Volda. Men at navnet på en eventuell storkommune blir Aasen kommune tror hun ikke noe på. Foto:FRIDGEIR WALDERHAUG/DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ÅLESUND (Dagbladet): Kommunene Ørsta og Volda på Sunnmøre har tatt opp diskusjonen om å slå sammen de to kommunene og har engasjert Møreforskning og Telemarkforskning for å få svar på en del spørsmål rundt en eventuell sammenslåing.

Aasen kommune De to forskningsbedriftene har også kommet med en rekke navneforslag til en ny storkommune på Sunnmøre, og i den forbindelse er Aasen kommune kommet opp som et alternativ, etter dikterhøvdingen og målmannen Ivar Aasen.

Få forunt Mange kan få ei gate eller en plass oppkalt etter seg, men det er få forunt å få navnet sitt som kommunenavn.

Unntakene er Fredrikstad som er kalt opp etter Kong Fredrik II, Kristiansund etter Kong Christian VI og Kristiansand etter Kong Christian IV (Kvart), alle tre konger over Norge og Danmark.

Nå kan det altså skje at Ørsta og Volda slås sammen under navnet Aasen kommune. Tross alt lå Ivar Aasens tun og fødested så og si midt i mellom de to kommunene, der Aasentunet står i dag.

Tror ikke på Aasen En av de nærmest naboene til Aasens fødested er ordfører i Ørsta, Gudny Fagerhol (Ap). Hun tror ikke navnet blir Aasen kommune.

- Nei, det har jeg ikke noe tro på. Jeg tror heller ikke at navnet blir noe med Ørsta eller Volda.
Når det er sagt er jo Aasen også et stedsnavn, men at dette blir navnet har jeg altså liten tro på. Men det er jo min mening.

- Hvem har kommet med navneforslaget?

- Det er jo disse to forskningsinstituttene vi har engasjert. De har vel snakket litt med folk i begge kommunene.

Bittert - Det har jo vært en litt bitter tone mellom ørstingene og voldingene. Får ørstingene lov å drikke øl i Ørsta nå, eller er det fortsatt bare de tilreisende fra Volda som får lov?

- Ja, tenk på det du. Hørt på mer tullete vedtak? Men slik var det. Heldigvis for flere å siden nå. De fra Ørsta skulle ikke få lov å drikke øl på hotellet, en måtte være tilreisende. Og da holdt det jo å komme fra Volda.
Heldigvis er vi kommet lenger.

- Men Aasen er jo en som kanskje kan bygge bro her?

-Han er jo en begge kommuner har et nært forhold til. Og så kom han jo fra et sted midt i mellom.

Folkeavstemning - Hva skjer med en eventuell sammenslåing nå?

- I løpet av tiden før sommeren skal kommunestyrene diskutere den videre strategien. Så skal vi ha en ny runde for å få svar på flere spørsmål. Deretter er det jo snakk om ei folkeavstemning, sier Gudny Fagerhol.

AASEN: Dikterhøvdingen og målmannen Ivar Aasen kan få navnet sitt som kommunenavn om Ørsta og Volda slår seg sammen til en kommune. Foto: SCANPIX
AASEN: Dikterhøvdingen og målmannen Ivar Aasen kan få navnet sitt som kommunenavn om Ørsta og Volda slår seg sammen til en kommune. Foto: SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media