Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Aasrud: - Jeg ble orientert om at det var «taken care of»

Ministeren ble av sine medarbeidere fortalt at sikringen av regjeringskvartalet «var noe de egentlig ikke hadde noe med».

HADDE ANSVAR: Fornynigs- og administrasjonsminister Rigmor Aasrud hadde ansvaret for sikring av regjeringskvartalet. Men arbeidet gikk tregt. Foto: JACQUES HVISTENDAHL / DAGBLADET
HADDE ANSVAR: Fornynigs- og administrasjonsminister Rigmor Aasrud hadde ansvaret for sikring av regjeringskvartalet. Men arbeidet gikk tregt. Foto: JACQUES HVISTENDAHL / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg ble orientert om at det var «taken care of».

Det sier fornyings- og administrasjonsminister Rigmor Aasrud om at hun var dårlig orientert om framgangen i det såkalte sikkerhetsprosjektet - arbeidet med å sikre regjeringskvartalet mot terrorangrep.

- Som statsråd må du forvente at du blir orientert om det som er viktig å bli orientert om, forklarte ministeren til 22. juli-kommisjonen.

Ministeren, som tiltrådte høsten 2009, ble av sine medarbeidere i departementet (FAD) fortalt at prosjektet «var noe de gjorde på oppdrag» og «egentlig ikke hadde noe med».

- Jeg registrerte det, og slo meg for så vidt til ro med det, forklarte Aasrud til kommisjonen.

Hard medfart I kveld frigjorde Kulturdepartementet forklaringene topp-politikerne ga til kommisjonen, etter at de de først var hemmeligstemplet. Fra før har Aasruds departement fått hard medfart i kommisjonens rapport, først og fremst for ikke å ha sikret regjeringskvartalet før 22. juli - selv om arbeidet med dette ble satt i gang i 2004.

Aasruds forklaring underbygger dette. Det framgår at hun både var dårlig orientert om selve sikkerhetsprosjektet, og om arbeidets framgang.

Sikkerhetsprosjektet kom i stand etter en rapport Politidirektoratet leverte i 2004. I rapporten, som hadde 179 punkter, ble det ropt et høyt varsko om at den usikrede Grubbegata (der høyblokka og R4-bygget ligger) utgjorde en stor sikkerhetsrisiko i tilfelle et bombeangrep.

Men da Anders Behring Breiviks bombe smalt i regjeringskvartalet 22. juli i fjor, var arbeidet med sikkerhetsprosjektet ennå ikke ferdigstilt - etter sju år.

- Slo meg til ro - Min oppfatning av sikkerhetsprosjektet var veldig perifert, forklarte Aasrud om den første tida etter at hun tiltrådte som minister høsten 2009.

Aasrud forklarte også at hun «var svært lite borti» gjennomføringen av arbeidet med sikkerhetsprosjektet og dets status før 22. juli; hun var ikke involvert i framdriftsoppdateringer.

Av sine medarbeidere i departementet ble ministeren fortalt at det skulle være svært få som hadde innsyn i arbeidet med sikkerhetsprosjektet, og at «need-to-know»-prinsippet ble praktisert mht. hvem som skulle ha detaljkunnskap.

KNUSENDE KRITIKK: 22. juli-kommisjonen, ledet av Alexandra Bech Gjørv (nærmest), gir Fornyings- og administrasjonsdepartementet knusende kritikk i sin rapport, som ble lagt fram 13. august (bildet). - Svikt i styring og ledelse, slår kommisjonen fast. Foto: JO STRAUBE / DAGBLADET
KNUSENDE KRITIKK: 22. juli-kommisjonen, ledet av Alexandra Bech Gjørv (nærmest), gir Fornyings- og administrasjonsdepartementet knusende kritikk i sin rapport, som ble lagt fram 13. august (bildet). - Svikt i styring og ledelse, slår kommisjonen fast. Foto: JO STRAUBE / DAGBLADET Vis mer

I en rapport Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) leverte i september 2010, fikk FAD sterk kritikk for arbeidet med å sikre regjeringskvartalet. Som følge av rapporten ba ministeren om jevnlige oppdateringer - «for å lukke avvikene» i rapporten.

Men tilsynelatende var ministeren mer fokusert på kritikken mot IT-sikkerheten, som kom fram i en rapport fra Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) oktober 2010; kort tid etter ble både direktøren i Departementenes servicesenter (DSS) og IKT-sjefen i FAD skiftet ut.

- Svikt I kommisjonens rapport, som ble lagt fram 13. august, ble det slått fast at sikringen av regjeringskvartalet var FADs soleklare ansvar. Det ble pekt på at det verken var pengemangel eller politisk uenighet som lå til grunn for seindrektigheten med å sikre kvartalet.

- Det var gjennomføringen som sviktet, fastslår kommisjonen - og legger skylda på FADs styring og ledelse. Kommisjonen kommer til at FAD ikke evnet å ta risikoen for et bombeangrep mot regjeringskvartalet på alvor.

Kommisjonen er også sterkt kritisk til at Aasruds medarbeidere holdt informasjon om sikkerhetsprosjektet tilbake; det var medvirkende til at hun var dårlig informert om framgangen.

Etter at kommisjonen la fram sin rapport, sa Aasrud at hun ikke hadde vurdert sin stilling.

- Det er statsministeren som bestemmer hva slags mannskap han vil ha, var Aasruds kommentar.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media