ABB kvitter seg med 39 000 ansatte

ABB sliter i motvind og kvitter seg med minst 39 000 ansatte. I Norge slankes over 6000 stillinger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Industrigiganten ABB har hatt store underskudd de to siste årene, og i dag la konsernet fram årsrapporten for 2002. Tallene viser et nettotap i konsernet på 787 millioner dollar for fjoråret, og det er tall ABB ikke kan leve med.

I rapporten slår konsernet fast at de skal under 100 000 ansatte i løpet av det neste halvannet år. I dag jobber 139 000 mennesker i konsernet. Det betyr at selskapet skal slanke arbeidsstokken med mer enn 39 000 mennesker.

30 000 skal bort gjennom salg av virksomheter. I Norge gjelder det ABB Building Systems, og olje- og gassdivisjonen ABB Offshore. 6300 mennesker jobber i disse bedriftene i dag.

- Som en del av prosessen med å effektivisere ABB worldwide, må vi også redusere antall ansatte. Det skal vi gjøre gjennom naturlig avgang eller outsourcing, sier informasjonsdirektør i ABB Norge, Halvor Molland, til Dagbladet.no.

Molland hevder at ABB er i dialog med interessenter som er villige til å overta de to virksomhetene som skal selges i Norge, men vil ikke fortelle hvem som eventuelt overtar selskapene. I den norske olje- og gassbransjen er AkerRGI ABBs største konkurrent.

- Kommer ABB til å si opp ansatte i Norge?

- Det vil kunne bli oppsigelser, det kan vi ikke utelukke. Det vil vi få klarhet i i løpet av våren, sier Molland.

- Konsekvensene av nedbemanningen for ABB i Norge er at vi blir mindre og mer fokusert. De resterende virksomhetene i Norge vil konsentrere seg om kraft og automasjon, så sånn sett går ABB tilbake til utgangspunktet sitt i Norge, sier Molland.