Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

ABB sparker 12 000 ansatte

ABBs inntjening falt med 40 prosent i løpet av første halvår. I løpet av de neste 18 månedene vil konsernet si opp 12 000 ansatte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ved presentasjonen av ABBs halvårsrapport i dag ble det klart at industrikonsernets inntekter før skatt første halvår har sunket med 21 prosent - eller 5,8 milliarder norske kroner. Årsaken skal være nedgangen i det amerikanske markedet, som sprer seg til Europa og Asia. Inntektssvikten vil få store konsekvenser for 8 prosent av den totale arbeidsstyrken.

12 000 må gå

ABB-gruppen innførte ansettelsesstopp for alle lands virksomheter for tre uker siden, men dette viser seg å ikke være tilstrekkelig.

ABB vil nå justere ned sine prognoser for resten av året, og ved å la 12 000 ansatte gå mener konsernledelsen at de kan ligge i forkant av de dystre utsiktene.

I Sverige tror man at lavkonjunkturen vil merkes godt, men det er usikkert hvor hardt inntektssvikten vil ramme svenske arbeidstakere. Omtrent en tredel av nedbemanningen vil være naturlig avgang, skriver avisene Expressen og Aftonbladet.

- Norge rammes ikke

For de 10 000 norske ABB-ansatte synes situasjonen annerledes. Store deler av den norske virksomheten er olje og gass, samt salg inn mot den maritime industrien.

ABB Norge har ifølge informasjonsdirektør Elsbeth Tronstad bedre resultater enn det ABB-gruppens samlete resultat viser, og mener derfor at norske ansatte ikke vil rammes i særlig grad. Tvert imot skal det være behov for å ansette flere folk, på tross av ansettelsesstoppen.

- I ABB Norge er det en helt annen situasjon når det gjelder arbeidskraft. Vi må antakelig ansette flere, sier Tronstad til Dagbladet.no.

Heller ikke hovedtillitsvalgt for handel og kontor i ABB Norge, Erik Nerstad, tror lavkonjukturen vil ramme norske ansatte i særlig grad. Men i likhet med andre norske tillitsvalgte reagerer han på at meldingen kom så brått.

- Det kom veldig brått. Vi har ikke hørt noe siden ansettelsesstoppen for tre uker siden, så det er veldig overraskende. Vi har heller ikke fått vite hva ledelsen i Norge sier.

Aksjene falt

Markedet reagerte raskt på ABBs dårlige halvårstall. Bare 25 minutter etter at børsen i Stockholm åpnet, hadde ABB-akjsen falt med 11,3 prosent, skriver Aftonbladet.

Ifølge Finanskanalens børskommentar var ABB ned over 15 prosent ved børsstengning på Oslo Børs. Etter at ABB skuffet falt også trauste industriaksjer.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media