Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

ABB-topp fikk 784 mill. i pensjon

ABB-konsernet vil ha tilbake noe av de 784 millionene som tidligere styreformann, Percy Barnevik har fått i pensjon siden han sluttet i selskapet i 1996. Norske fallskjermjegere er smågutter i forold.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kjell Almskog har fått fallskjermer og etterlønn i både ABB og Kværner, men er ikke i nærheten av å matche Barnevik. Pengene Almskog har fått etter å ha forlatt de kontorene har på ulike tidspunkt blitt beregnet til å ha en samlet verdi på mellom 43 og 80 millioner kroner.

Etter at Percy Barnevik pakket sakene sine hos det svensk-sveitsiske konsernet i 1996, har han fått utbetalt svimlende 784 mill. kroner, melder Teknisk Ukeblad.

Etterfølgeren til den karismatiske svensken, Göran Lindahl, nøyde seg med 450 millioner da han hoppet. Begge avtalene ble styregodkjent i selskapet, men nå er de fleste styremedlemmene byttet ut og det er en mer nøktern tone som råder. Det nye styret er ikke komfortabel med gigantavtalene til svenskene, samtidig som ABB slanker virksomheten.

Styret vil nå forsøke å komme til enighet med Barnevik og Lindahl, etter at forhold rundt avtalene har blitt avdekket som «ikke korrekte». ABB ønsker at de to skal tilbakebetale noe av etterlønnen de har fått.

Gode jegere også i Norge

Fallskjermutdeling har skapt stor debatt også i Norge. Selskaper har slitt, sagt opp ansatte og sjefene har gått - med en solid fallskjerm i ryggsekken.

Her er noen av de norske fallskjermjegerne, som ikke kan konkurrere med svenske Barnevik og Lindahl:

  • Arne A. Jensen har byttet jobb tre ganger i løpet av de siste to årene, det har han tjent over 13 millioner kroner på. I den siste jobben hos Merkantildata fikk han 4,6 millioner kroner første arbeidsdag, mot at han blir i selskapet i tre år.
  • Pål Kraby, som var sjef i Norsk Arbeidsgiverforening, forhandlet seg fram til en fallskjerm beregnet til 22 millioner 1993-kroner. Da Dagbladet avslørte saken, ble det bråk. I mange år antok man at Kraby hadde norgesrekord i fallskjerm.
  • I 1998 slo tidligere Kværner-direktør Erik Tønseth rekorden. Hvor stor Tønseths etterlønn og pensjonsavtale ble, er fortsatt uavklart. Mange beløp er blitt nevnt. Høyeste anslag har vært på 75 millioner kroner.
  • Tidligere DnB-sjef Finn A. Hvistendahl fikk med seg om lag 10 millioner kroner da han gikk av som toppsjef i 1998.
  • Hans etterfølger, tidligere NHO-president Svein Aaser, fikk samme år med seg en fallskjerm fra Nycomed Amersham på 5,4 millioner kroner.
  • Da administrerende direktør Gert Munthe i 1998 sluttet i NetCom, ble hans fallskjerm anslått til nær åtte millioner kroner.
  • Da Gerhard Heiberg i 1989 gikk av som konsernsjef og overtok som styreleder i Aker Norcem, fikk han med seg en avtale somvar verd minst 25 millioner kroner. Men i 1995 måtte Heiberg reforhandle hele avtalen. Utbyttet ble ifølge Aftenposten på «bare» 10 millioner.
43 MILL: Eller kanskje det var 90? Kjell Almskog i Kværner fikk med seg pensjonenspakken da han forlot et kriserammet konsern.
25 MILL: Gerhard Heiberg Aker Norcem, men avtalen var 'for god' og ble reforhandlet.
13 MILL: Fallskjermjeger Arne A. Jensen.
784 MILL: Percy Barnevik i ABB-konsernet.
Hele Norges coronakart