Palestinernes president Mahmoud Abbas er bekymret for fredsprosessen i Midtøsten. Lørdag advarte han Israel om at de indirekte samtalene står i fare dersom landet ikke endrer bosetningspolitikken sin i. Foto: AP/Nasser Nasser/SCANPIX
Palestinernes president Mahmoud Abbas er bekymret for fredsprosessen i Midtøsten. Lørdag advarte han Israel om at de indirekte samtalene står i fare dersom landet ikke endrer bosetningspolitikken sin i. Foto: AP/Nasser Nasser/SCANPIXVis mer

Abbas: - Ingen samtaler uten bosetningsstans

Fredsprosessen i Midtøsten er dødsdømt dersom Israel ikke stanser bosetningsutbyggingen i Øst-Jerusalem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Arabiske ledere sier fredsprosessen i Midtøsten er dødsdømt dersom Israel ikke stanser bosetningsutbyggingen i Øst-Jerusalem.

- Vi kommer ikke til å fortsette de indirekte samtalene dersom Israel opprettholder sin nåværende bosetningspolitikk, sa palestinernes president Mahmoud Abbas under toppmøtet i Den arabiske liga i byen Sirte i Libya.

Han ba de andre arabiske lederne som var til stede, om å «redde Jerusalem» fra israelernes forsøk på å frarøve byen sin arabiske identitet.

- Vi har alltid ment at Jerusalem er juvelen i kronen og porten til fred, sa Abbas, som insisterer på at det okkuperte Øst-Jerusalem skal være hovedstaden i en framtidig palestinsk stat.

Kritikken hans retter seg mot Israels planer om å bygge 1.600 nye boliger i det okkuperte området.

Total fiasko

Budskapet fra Ligaens generalsekretær var like klart:

- Før de indirekte fredssamtalene mellom Israel og palestinerne kan gjenopptas, må Israel skrinlegge boligplanene og stanse all utbygging i andre bosetninger, sa Amr Mussa lørdag.

- De arabiske statene bør også forberede seg på at fredsprosessen kan ende med total fiasko, og at landene må tenke ut hvilke alternativer man da står igjen med, fortsatte Mussa.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon oppfordret i sin tur de arabiske lederne til å støtte opp om det USA-ledede initiativet til å få i gang fredsprosessen mellom palestinerne og Israel.

FN-toppen bad også toppmøtet om å støtte det internasjonale samfunnets forsøk på å gjøre den somaliske opprørsgruppen al-Shabaab fredløs, og forby gruppens aktiviteter i de arabiske landene.

Tyrkisk kritikk

Bortsett fra de arabiske lederne var blant andre Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan og Italias president Silvio Berlusconi invitert til toppmøtet. Erdogan slaktet Netanyahu behandling av Jerusalem-spørsmålet.

- Vi vet at Jerusalem er muslimenes øyensten, og vi kan ikke akseptere israelernes krenkelser. Om Jerusalem brenner, vil hele Palestina brenne. Og brenner Palestina, vil hele Midtøsten ta fyr, advarte han.

Berlusconi var mer diplomatisk i vendingene.

- Dette er tiden for å gi freden en sjanse, sa han.

Tilspisset

Situasjonen i regionen er imidlertid mer tilspisset enn den har vært på lenge. Ikke bare på grunn av den omstridte boligpolitikken i Jerusalem. Lørdag forlot israelske panservogner Gazastripen etter at to soldater var blitt skutt i sammenstøt med væpnede palestinere.

Hamas har påtatt seg ansvaret for at de to israelske soldatene som ble drept fredag. I kampene, som er de mest voldelige siden slutten av krigen på Gazastripen i januar 2009, mistet også fem palestinere livet.

Forrige uke mistet også fire palestinere livet på Vestbredden. To av dem ble skutt mens de deltok i demonstrasjoner, mens de to andre ble drept da de prøve å stikke ned en israelsk soldat.

(NTB)