<strong>KOM INGEN VEI:</strong>  Palestinernes president, Mahmoud Abbas, og USAs utenriksminister John Kerry har vært i en rekke møter og forhandlinger de siste månedene, uten at de klarte å finne noen løsning på den stadig mer kompliserte konflikten mellom Israel og palestinerne. Foto: Mohamad Torokman/Ap/Scanpix
KOM INGEN VEI: Palestinernes president, Mahmoud Abbas, og USAs utenriksminister John Kerry har vært i en rekke møter og forhandlinger de siste månedene, uten at de klarte å finne noen løsning på den stadig mer kompliserte konflikten mellom Israel og palestinerne. Foto: Mohamad Torokman/Ap/Scanpix Vis mer

Abbas: - Vi vil anerkjenne Israel

Mens deres nye samarbeidspartner, Hamas, sier de aldri vil anerkjenne Israel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Denne uka ble de to palestinske gruppene Fatah og Hamas enige om en forsoningsavtale. Nå planlegger partene en felles regjering. Den vil ha samme politikk som Fatahs, ifølge palestinernes mangeårige president, Mahmoud Abbas.

I en tale i dag sier han at han «anerkjenner Israel og tar avstand fra voldsbruk og terrorisme».

- Den kommende regjeringen vil adlyde min politikk, sier Abbas.

Stiller krav Hamas, som blir sett på som en terrororganisasjon av både EU og USA, har aldri offentlig gått ut og sagt at de vil anerkjenne Israel tidligere.

President Abbas sier nå at han er interessert i å utvide samtalene med Israel. Men en ting må til:

- Hvis dere vil ha forhandlinger, må dere stoppe bosettingsbyggingen, sier Abbas i en tale.

Talen varte i mer enn en time. Her fortalte Abbas at han vil lede en regjering som består av «nasjonal konsensus». Regjeringen vil bestå av uavhengige teknokrater. Medlemmer av Fatah og Hamas skal ikke være med.

Netanyahu: Gammelt triks Israels statsminister Benjamin Netanyahu lot seg derimot ikke imponere av Abbas' uttalelser:

- Dette er det eldste trikset i boka, sier Netanyahu og viser til «lyssky organisasjoner» som skyver fram «veltalende frontfigurer - mennene i dress»:

- Vi vil ikke sitte og forhandle med en palestinsk regjering som har støtte fra Hamas og der Hamas skal ha en del av makta, sier han i et intervju ifølge Reuters.

Hamas: Anerkjenner ikke Kort tid etter Abbas' tale, lot Hamas-talsmannen Sami Abu Zuhri seg intervjue av Reuters:

- Anerkjennelsen av Israel fra presidenten av de palestinske myndigheter, Mahmoud Abbas, er ikke ny. Hva som er viktig, er at Hamas ikke anerkjenner, og vil aldri anerkjenne Israel, sier Abu Zuhru.

Fredssamtaler i stampe Barack Obamas utenriksminister, John Kerry, var mannen som skulle få fredssamtalene mellom Israel og palestinerne på skinner igjen. Men ni måneder med samtaler førte, ikke overraskende, ingen steds hen:

Israel fortsetter å bygge og planlegge nye og ulovlige bosettinger en rekke steder på Vestbredden og i Øst-Jerusalem. Denne uka ble det også klart at de to palestinske gruppene - Fatah og Hamas - ble enige om en forsoningsavtale. Som igjen fikk Israel til å trekke seg fra fredssamtalene med palestinerne.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer