Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Abbas advarer Hamas

Palestinernes president sier han kan kaste Hamas ut av regjeringskontorene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Mahmoud Abbas, palestinernes president, er i dag på statsbesøk i Tyrkia. Herfra advarer Abbas den nylig valgte Hamas-regjeringen:

- Grunnloven gir meg klar autoritet til å avskjedige en regjering, men jeg ønsker ikke å bruke denne myndigheten. Alle burde vite at loven gir meg denne makta, sier president Mahmoud Abbas i et intervju med CNN Turk. Intervjuet er tatt i forkant av Abbas\' Tyrkia-besøk.

Truer tilbake

Presidentens advarsel skaper sinne i Hamas-leiren. Nå truer den islamske gruppa med å avslutte våpenhvilen med Israel. Hamas-våpenhvilen ble framforhandlet av Abbas i februar i fjor.

- Hvis vi blir forvist fra makta, vil dette være en dyr pris å betale for alle. Vi håper ikke vi når det punktet, sier en Hamas-talsmann fra Vestbredden, ifølge nyhetsbyrået Ap.

- Vi vil gå, men vi vil ikke anerkjenne det palestinske politiske regimet. Vi vil ikke delta i nye valg og vi vil gå under jorda, som vi gjorde før. I tillegg vil vi ikke inngå noen avtaler eller våpenhviler med noen, fortsetter talsmannen, som lar seg intervjue anonymt.

Skuffet

Hamas har aldri godkjent Israels rett til å eksistere, og nettopp dette har ført til at USA og EU stoppet bistanden til de palestinske selvstyremyndighetene idet Hamas kom til makta, for en måned siden.

IKKE FORNØYD: Palestinernes statsminister Ismail Haniyeh (midten) besøkte det islamske universitetet i Gaza i dag. Statsministeren og hans Hamas-partifeller liker dårlig at palestinernes president sier han har rett til å kaste Hamas-regjeringen når han ønsker det. Foto: MOHAMMED SALEM/REUTERS
IKKE FORNØYD: Palestinernes statsminister Ismail Haniyeh (midten) besøkte det islamske universitetet i Gaza i dag. Statsministeren og hans Hamas-partifeller liker dårlig at palestinernes president sier han har rett til å kaste Hamas-regjeringen når han ønsker det. Foto: MOHAMMED SALEM/REUTERS Vis mer

Hamas-talsmannen Ghazi Hamad er skuffet over Abbas sine intervjuuttalelser, og mener at presidenten burde la den nye palestinske regjeringen få mer tid på seg, før han kom med sine vurderinger. Hamas-regjeringen ble innsatt den 29. mars i år.

- Vi forventer at president Abbas beskytter sin regjering og at han ikke kommer med slike erklæringer, sier Hamad.

På egen hånd

Abbas planlegger ikke å kaste regjeringen i nærmeste framtid. Han vil bare gjøre det hvis den økonomiske situasjonen i de palestinske områdene blir katastrofal, sier kilder til Ap. Abbas sa videre at Hamas må forhandle med Israel, med mindre de vil føre det palestinske folket inn i en økonomisk katastrofe.

- Hamas må skjønne situasjonen og etablere kommunikasjon med Israel. Jeg er bekymret for at vi går inn i en tragedie i nær framtid. Kort tid etter, vil vi oppleve en sultkatastrofe i Palestina, sier Abbas.

Den palestinske presidenten sier han vil forsøke å arbeide for en løsning på konflikten mellom israelerne og palestinerne. Med eller uten Hamas.

- Hamas kan støtte meg eller ikke. Når jeg klarer å finne en løsning med Israel, vil jeg presentere denne til det palestinske folket i et referendum, sier Abbas.

Den israelske regjeringstalsmannen, Raanan Gissin, fnyser av Hamas\' trusler om å bryte våpenhvilen. Gissin mener at Hamas aldri har inngått våpenhvile, og at de aldri har «tatt avstand fra terrorisme».

<B>STATSBESØK: </B> Palestinernes president, Mahmoud Abbas (midten), besøker Tyrkia og landets president Ahmet Necdet Sezer i dag. I forkant lot han seg intervjue av CNN Turk. Intervjuet falt ikke i god jord hos Hamas-regjeringen.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling