Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Abbas avsetter politisjefer

Stanset ikke angrep mot jødiske bosettinger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Palestinernes president Mahmoud Abbas avsatte torsdag flere sikkerhetsfolk på Gaza-stripen. De fikk sparken fordi de ikke har greid å stanse angrep mot jødiske bosettinger.

- Politigeneral Saeb al-Ajez og sikkerhetssjef i den sørlige delen av Gaza-stripen Omar Ashur må begge gå. De får følge av andre sikkerhetsfolk på lavere nivå, opplyste tjenestemenn i Ramallah til nyhetsbyrået AFP.

Ytterliggående palestinere skjøt torsdag morgen med bombekastere og raketter mot jødiske bosettinger i Gaza.

Aksjonen kom bare to dager etter at Abbas hadde inngått en avtale om våpenhvile på sitt toppmøte i Egypt med Israels statsminister Ariel Sharon tidligere denne uken.

Torsdag måtte Abbas igjen gi sine sikkerhetsstyrker ordre om å slå til mot det han kalte ekstremister som truer våpenhvilen, som mange håper kan bidra til at fredsprosessen kommer i gang igjen.

Ytterliggående palestinske grupper har sagt de vil støtte Abbas og at de har gått med på en «rolig periode», men at det ikke betyr at de ikke har rett til å svare på israelsk aggresjon.

Hevnaksjon

Den islamistiske fløyen i Hamas understreker at torsdagens salver var en hevnaksjon etter at en palestiner ble drept av israelske soldater onsdag, og at det ikke var et forsøk på å trosse Abbas.

- Vi svarer bare på Israels aggresjon, het det fra Hamas.

Ingen ble drept eller såret i torsdagens skyting.

Ifølge Hamas ble det fyrt av 46 granater og raketter over en periode på to timer. Fra israelsk side blir det meldt at 17 prosjektiler traff bosettinger, israelske militære stillinger og mål inne i selve Israel.

Avlyste møtet

Israel avlyste et planlagt møte mellom representanter for den israelske hæren og det palestinske politiet på grunn av angrepet.

Representanter for de israelske og palestinske sikkerhetsstyrkene skulle ha drøftet en koordinert innsats i forbindelse med den varslede israelske tilbaketrekningen fra fem byer og en rekke kontrollposter på Vestbredden.

- Israel ba om at møtet måtte avlyses på grunn av bombekasterskytingen i Gaza, sa en palestinsk talsmann i Ramallah.

Palestinske sikkerhetsstyrker ble for øvrig satt på en annen prøve torsdag, da et titall væpnede menn, deriblant Hamas-aktivister, stormet fengselet på Gaza og skjøt ned og drepte tre innsatte. Årsaken var uenighet mellom stridende klaner. (©NTB)

Venner: Mahmoud Abbas og Ariel Sharon.