USAs utenriksminister Hillary Clinton møtte Israels president Shimon Peres foran nye Midtøsten-forhandlinger i Jerusalem. Begge sier at prosessen går bedre enn mange har ventet. Foto: REUTERS/Yin Dongxun/Scanpix
USAs utenriksminister Hillary Clinton møtte Israels president Shimon Peres foran nye Midtøsten-forhandlinger i Jerusalem. Begge sier at prosessen går bedre enn mange har ventet. Foto: REUTERS/Yin Dongxun/ScanpixVis mer

Abbas diskuterte fred hjemme hos Netanyahu

Fredssamtalene i Midtøsten foregikk onsdag kveld i hjemmet til Israels statsminister i Jerusalem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Fredssamtalene i Midtøsten foregikk onsdag kveld i hjemmet til Israels statsminister i Jerusalem.

USAs spesialutsending George Mitchell sier nok en gang at samtalene dreide seg om viktige saker, og at både statsminister Benjamin Netanyahu og palestinernes president Mahmoud Abbas virket oppriktige i sitt forsøk på å få til en fredsavtale.

De gjør også fremskritt når det gjelder konflikten om de israelske bosetningene, uttalte Mitchell onsdag kveld.

- Jeg vil si at de to lederne ikke venter med de tøffe spørsmålene til slutten av diskusjonene. Vi tar dette som et sterkt tegn på at de tror at fred er mulig, sa Mitchell etter møtet. Han sa også at forhandlere fra begge sider vil møte hverandre igjen neste uke.

Etter planen fortsatte de to lederne samtalene på tomannshånd etter at USAs utenriksminister Hillary Clinton hadde dratt.

Palestiner drept Men samtidig som Israel og USA gjør alt for å fremstille prosessen som seriøs og fremgangsrik, er konflikten på bakken i ferd med å trappes opp.

Onsdag morgen avfyrte palestinere på Gazastripen én rakett og flere granatrunder mot det sørlige Israel. To av granatene skal ha inneholdt fosfor, ifølge israelsk politi. Ingen ble skadd i angrepet.

Litt senere svarte Israel med å bombe en smuglertunnel sør på Gazastripen. En 23-årig palestiner ble drept og tre andre palestinere såret.

Hamas, som styrer på Gazastripen, er sterkt imot fredssamtalene, og ifølge en israelsk offiser gjør gruppa mindre for å stanse angrep mot Israel nå enn tidligere.

Israel vil ikke tolerere dette, fremholdt offiseren ifølge nyhetsbyrået DPA.

- Vi vil måtte ta noen skritt, sa han uten å gå i detaljer. - Vi har en lang rekke muligheter.

Roser partene Imens forsøker flere ledere å gi inntrykk av at samtalene går svært godt. Hillary Clinton ga Abbas og Netanyahu sin fulle støtte foran onsdagens møte i Jerusalem.

- Dette er tidspunktet, og dette er lederne, sa Clinton.

Israels president Shimon Peres markerte avstand til skeptikerne som ikke tror noe vil komme ut av den nye runden med fredssamtaler.

- Gårsdagen i Sharm el-Sheikh var mye bedre enn alle pessimistene og skeptikerne ventet, sa Peres.

- Jeg tror ikke vi kan løse alle problemene på et eller to eller tre møter, men det var en åpning.

Alvor Clinton beskriver Netanyahu og Abbas som oppriktige og seriøse, og oppfordrer dem til å gripe det hun kalte «et mulighetenes øyeblikk» for fred. Hun sier samtidig at dagens situasjon er «uholdbar».

Onsdag møtte hun også den palestinske statsministeren Salam Fayyad, som arbeider for å bygge opp de nødvendige institusjonene for en palestinsk statsdannelse innen midten av 2011.

(NTB)