Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Abbas får enda mer makt

Mahmoud Abbas ble søndag valgt til ny leder for Fatah og sikret seg med det enda større makt blant palestinerne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mahmoud Abbas ble søndag valgt til ny leder for Fatah og sikret seg med det enda større makt blant palestinerne.

71-åringen ble valgt til president etter Yasser Arafats død i 2004, og arvet også Arafats posisjon som leder for Den palestinske frigjøringsbevegelsen (PLO).

Som den eneste gjenlevende av de fem grunnleggerne overtok Farouk Kaddoumi som leder av Fatah da Arafat døde, men fasthold sin protest mot Oslo-avtalen og nektet å vende tilbake til de palestinske områdene fra sin eksiltilværelse i Tunis.Selv om Kaddoumi på papiret fortsetter som generalsekretær, valgte Fatahs revolusjonære råd søndag Abbas som organisasjonens øverste leder.

Internasjonal støtte

Abbas har dermed erobret alle de tre lederpostene Arafat hadde før sin død, og har til tross for katastrofevalget tidligere i år, der Fatah mistet regjeringsmakten de hadde hatt i ti år, også greid å manøvrere organisasjonen tilbake i regjeringsposisjon.

Det siste kan Abbas takke omverdenen for. Palestinernes lovlig valgte Hamas-regjering har møtt en kald skulder fra Vesten, som har insistert på å kanalisere bistand gjennom presidentens kontor.Boikotten tvang til slutt statsminister Ismail Haniyeh fra Hamas til å godta en samlingsregjering med Fatah, og denne vil trolig vil være på plass innen kort tid.

Ny statsminister

Statsministerposten i den nye regjeringen får Fatah derimot ikke. Søndag ble det kjent at akademikeren og Hamas-sympatisøren Mohammed Shbeir er utpekt, etter lengre tids forhandlinger mellom Haniyeh og Abbas.

STYRKET: Palestinernes president Mahmoud Abbas har nå sikret seg alle tre vervene Yassir Arafat hadde før sin død. Foto: Scanpix
STYRKET: Palestinernes president Mahmoud Abbas har nå sikret seg alle tre vervene Yassir Arafat hadde før sin død. Foto: Scanpix Vis mer

- Hamas foreslo tre navn, og alle ble godkjent av president Abbas. Hamas antydet at de foretrekker Shbeir, sa en anonym kilde i Abbas stab.

(©NTB)

Hele Norges coronakart