Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Abbas forråder palestinerne

- Hvordan våger han å stå ved siden av det israelske flagget, sier president Yasser Arafat.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den palestinske regjeringssjefen Mahmoud Abbas forråder det palestinske folkets interesser, skal den palestinske presidenten Yasser Arafat ha sagt ifølge en palestinsk kilde.

- Hvordan våger han å stå ved siden av det israelske flagget, ved siden av statsminister Ariel Sharon, og behandle ham med vennlighet? Sharon, en mann som har en fortid hele verden kjenner, skal Arafat ha utbasunert under et møte torsdag med FNs spesialutsending til Midtøsten, Terje Rød-Larsen, skriver den israelske avisen Ha'aretz.

Rød-Larsen svarte ifølge diplomatiske kilder Arafat med å understreke viktigheten av å støtte den prosessen Abbas har satt i gang og som har ført til gjenopptatte samtaler med israelerne og en pause i de væpnede palestinske gruppenes angrep på Israel, skriver Ha'aretz.

- Mahmoud Abbas oppfører seg som en nybegynner som ikke vet hva han driver med, sa Arafat videre ifølge den palestinske kilden som var til stede på møtet.

Storm av anklager

Den palestinske regjeringssjefen har måttet tåle mange og sterke anklager fra palestinske politiske motstandere siden mandagens møte i sentralkomiteen i Fatah, Arafats parti. Men utbruddene Arafat skal ha kommet med torsdag, overrasket selv folk som har jobbet med Arafat i lang tid.

Arafats medarbeidere har blant annet anklaget Abbas for å føre forhandlingene med Israel på en klanderverdig måte og for å konspirere med Israel om å holde Arafat beleiret i sitt utbombede hovedkvarter i Ramallah, nord for Jerusalem på Vestbredden.

Som svar på anklagene trakk Abbas seg fra Fatahs sentralkomité tirsdag. Abbas tilbød seg også å trekke seg fra stillingen som regjeringssjef dersom Arafat eller Fatah ikke var enige i hans forhandlingslinje overfor Israel. Arafat avviste tilbudet, men det ser ut til at maktkampen fortsetter.

Tviholdt på makten

Spliden mellom de to palestinske lederne er ikke ny av dato. Arafat hadde svært vondt for å gi avkall på noe av sin makt og utnevne Fatah-nestlederen Abbas til sjef for den palestinske regjeringen i mars etter press fra USA og Israel.

Arafat hadde enda vondere for å akseptere at Abbas ville ha Mohammad Dahlan som sikkerhetsminister, noe han til slutt ble. Dahlan, tidligere oberst i de palestinske sikkerhetsstyrkene som blant annet hadde til oppgave å forhindre palestinske angrep på Israel, sa opp stillingen som sikkerhetssjef i Gaza i fjor etter dyptgripende uenigheter med Yasser Arafat, som USA anklaget for ikke å gjøre nok for å slå ned på «terroren».

Skjøt Hamas-mann

Livvaktene til den palestinske sikkerhetsministeren Mohammed Dahlan skjøt og såret en Hamas-tilhenger natt til fredag, opplyser øyenvitner.

Dahlan kom rett fra et møte med Israels forsvarsminister Shaul Mofaz torsdag kveld da hans kortesje passerte grensestasjonen Erez mellom Israel og Gaza.

Der sto den 30 år gamle væpnede Hamas-aktivisten Mohammed al-Simri i veikanten. Dahlans livvakter åpnet ild mot al-Simri, som ble såret i angrepet.

Hamas-leder Abdelaziz al-Rantissi reagerte fredag skarpt på hendelsen.

- Livvaktene hadde ingen grunn til å åpne ild og vi forlanger rettslige skritt mot den som såret vår mann, sier Rantissi til nyhetsbyrået AFP.

(NTB)

<B>FORBANNA: President Yasser Arafat.