Abbas og Olmert tok en frokost

Diskuterte fred i Midtøsten over juice og brød.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den israelske statsminsiteren Ehud Olmert og palestinernes president Mahmoud Abbas tok hverandre i hendene, klemte og kysset hverandre på kinnet da de møttes til frokost torsdag.

- Det var et varmt, varmt håndtrykk, sa Abbas etter frokosten.

Kong Abdullah i Jordan hadde arrangert møtet for å forsøke å mildne det iskalde forholdet mellom israelere og palestinere, som har kjølnet etter at Hamas vant valget i mars.

Olmert og Abbas har ikke møtt hverandre på nærmere et år, men sier de er i hyppig kontakt på telefon.

Israelsk unnskyldning

Og frokosten så ut til å tjene formålet, begge parter lovte å komme med mer konkrete løfter. I tillegg kom Olmert med en sjelden unnskyldning etter at 13 palestinske sivile har omkommet i israelske rakettangreper de siste dagene.

- Dette er mot vår politikk og jeg er veldig, veldig lei meg, sier Olmert.

Israels statsminister understreket imidlertid at seriøse forhandlinger er usannsynlig så lenge Hamas-regjeringen ikke anerkjenner Israel.

UVANLIG FROKOST: Kong Abdullah av Jordan (i midten) inviterte palestinernes president Mahmoud Abbas (t.v.) og Israels statsminister Ehud Olmert til frokost og diskusjoner i Jordan i morges. Foto: Scanpix
UVANLIG FROKOST: Kong Abdullah av Jordan (i midten) inviterte palestinernes president Mahmoud Abbas (t.v.) og Israels statsminister Ehud Olmert til frokost og diskusjoner i Jordan i morges. Foto: Scanpix Vis mer

- Jeg tror Abu Mazen er en ærlig person, og han kommer hit med gode intensjoner, sier Olmert til AP, og bruker den palestinske presidentens kallenavn.

- Men så vidt jeg vet, er han ikke statsminister for de palestinske myndighetene.

Olmert er i bitter konflikt med Hamas, og mener «regjeringen er kontrollert av en terrorgruppe som blir boikottet av hele verden».

Varsler nytt møte

Det betente forholdet mellom Israel og palestinerne har blitt enda verre de siste dagene etter det israelske luftangrepet som drepte 13 sivile. Abbas kom med krass kritikk mot Israel i går, men allerede i dag var han mye mildere stemt mot Olmert.

Medarbeiderne til Abbas sier et nytt toppmøte vil bli arrangert allerede om to uker.

- Vi diskuterte et punkt, hvordan vi skal forberede oss for den kommende møtet. Forberedelsene vil begynne neste uke, sier Abbas.

Hamas er ikke optimistiske, og tviler på at toppmøtene vil resultere i noen framgang.

- Erfaringen har vist oss at slike møter ikke hjelper folket vårt. Vårt folk stoler ikke på disse møtene, sier en talsmann for Hamas, Mushir Al Masri.

VARMT HÅNDTRYKK: Mahmoud Abbas sier han fikk et varmt håndtrykk fra Ehud Olmert.