Abbas skal holde folkeavstemning

Om en fredsavtale som ble erklært død for flere år siden. Hamas protesterer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Palestinernes president Mahmoud Abbas bekrefter i dag at han vil holde en folkeavstemning om fredsplanen som legger opp til en tostatsløsning der Israel og Palestina skal eksistere side om side.

President Abbas ga 25. mai de palestinske partiene ti dager på seg til å bli enige om planen. Nå er fristen ute og i går kveld brøt forhandlingene sammen, melder BBC. - I lys av den siste utviklingen, vil president Abbas bestemme en dato for folkeavstemningen etter å ha møtt ledelsen i PLO i løpet av formiddagen, opplyser presidentens stab i en pressemelding.

Hamas ønsker derimot å fortsette forhandlingene med de andre partiene.

- Du kan ikke heve sverdet ved ultimatum, du kan ikke reise spørsmålet om folkeavstemningen når vi snakker om dialog, sier Sami Abu Zuhri, talsmann for Hamas til AP.

Han mener avstemningen er et forsøk på å omgå regjeringen.

Internt palestinsk anliggende

Den israelske ambassadøren i Oslo, Miryam Shomrat, har ingen kommentar til Abbas-ønsket om folkeavstemning.

- Dette er et internt palestinsk politisk anliggende, og ambassadøren ønsker ikke å kommentere dette på det nåværende tidspunkt, får Dagbladet.no opplyst fra den israelske ambassaden i dag.

Abbas skal holde folkeavstemning

Ulovlig avstemning

Fredsplanen legger opp til en to-statsløsning og anerkjenner dermed indirekte Israel. Regjeringspartiet Hamas anerkjenner ikke Israel og kunne ikke akseptere planen.

- En folkeavstemning er ulovlig, sier statsminister Ismail Haniya fra Hamas.

Forskere og politiske analytikere tror det palestinske folket vil gi et klart ja til fredsplanen i en folkeavstemning. Nettopp derfor er det svært viktig for Abbas å holde den, for å kunne bruke folkets vilje som et sterkt argument i framtidige fredsforhandlinger og planer. Det er dog et paradoks at fredsplanen palestinerne skal stemme om, ble lagt død for mange år siden. Siden Ariel Sharon iverksatte en såkalt ensidig fredsavtale, som startet med tilbaketrekningen fra Gaza, har det ikke vært noen konkrete forhandlinger mellom israelerne og palestinerne. Den såkalte veikart-fredsplanen er gått inn i historiebøkene.  

Anspent forhold

Helt siden Hamas vant valget i januar har forholdet til Fatah, det tidligere regjeringspartiet, vært svært anspent. I går stormet en rekke Hamas-tilhengere TV-stasjonen i Gaza med anklager om at kanalen er partisk og holder med Fatah.

Hamas-partiet avviser at de har noe ansvar for stormingen.

Fatah anerkjenner Israel og ønsker en to-statsløsning lignende fredsplanen til Abbas. Programmet til Hamas går inn for en palestinsk stat i de områdene der Israel er i dag.

STØTTER ABBAS: Palestinere samlet seg på torget i Ramallah på Vestbredden for å vise sin støtte til president Mahmoud Abbas og folkeavstemningen. Foto: Scanpix
STØTTER ABBAS: Palestinere samlet seg på torget i Ramallah på Vestbredden for å vise sin støtte til president Mahmoud Abbas og folkeavstemningen. Foto: Scanpix Vis mer

Fredsplanen går inn for å opprette en palestinsk stat og krever at Israel trekker seg ut av landområdene de okkuperte i 1967. De vil også at palestinske flyktninger skal få flytte tilbake til sine hjem inne i Israel.

Dokumentet ber om fortsatt motstandskamp i de okkuperte områdene, men ber om fred og ro innenfor det internasjonalt anerkjente Israel.

VIL SPØRRE FOLKET: President Mahmoud Abbas vil spørre det palestinske folket om de ønsker en to-statsløsning side om side med Israel.