Abbas tar første steg mot nyvalg

- Kuppforsøk, sier Hamas.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det er presidentens kontor som annonserer at Mahmoud Abbas i dag tar et første steg mot gjennomføring av nyvalg i de palestinske selvstyreområdene. Helt siden Hamas vant et demokratisk valg i januar i år, har de palestinske områdene slitt økonomisk som følge av at det internasjonale samfunnet har boikottet Hamas-regjeringen, melder nyhetsbyrået AP.

Fatah har lenge prøvd å danne en samarbeidsregjering med Hamas, men Hamas har nektet å godta alle kravene Fatah stiller til et regjeringssamarbeid. Annonseringen av et nyvalg, som ennå ikke er tidfestet, kan ses på som et pressmiddel for å få Hamas til å gå inn i en samarbeidsregjering.

- Et kuppforsøk

Beslutningen om gjennomføring har gjort situasjonen i landet anspent. Og uavhengige jus-eksperter har uttalt at presidenten er på usikker grunn rent juridisk sett. Regjeringspartiet Hamas sier de vil utfordre presidenten for hvert eneste steg han tar mot nyvalg.

- Dette er et reelt kupp, sier utenriksminister Mahmoud Zahar.

Hamas anklager Abbas for å overstyre den lovligvalgte regjeringen, og lover å blokkere et eventuelt nyvalg. De har oppfordret tilhengere til å demonstrere. Og nettopp det har tilhengere av Hamas såvel som Fatah-tilhengere gjort. I løpet av helgen har det vært omfattende demonstrasjoner i de palestinske områdene. Og det har kommet til konfrontasjoner mellom de to leirene.

Borgerkrigliknende tilstander

De siste dagene har det vært borgerkrigliknende tilstander i områdene, med åpne konflikter mellom Fatah-tilhengerer og Hamas-tilhengerer. Senest i morgentimene i dag, angrep bevæpnede Hamas-tilhengere en treningsleir for presidentens garde på Gaza. Basen ligger bare 700 meter fra presidentens bolig i Gaza by, men president Abbas var på Vestbredden da angrepet fant sted. En person mistet livet i angrepet, ifølge palestinsk TV.

MASSEDEMONSTRASJONER: I dag demonstererte Hamas-tilhengere mmot president Abbas avgjørelse om gjennomføring av nyvalg. Alle foto: SCANPIX
MASSEDEMONSTRASJONER: I dag demonstererte Hamas-tilhengere mmot president Abbas avgjørelse om gjennomføring av nyvalg. Alle foto: SCANPIX Vis mer

Før angrepet på treningsleiren ble en elektrisk transformator i området angrepet slik at hele området lenge var mørklagt.

Tidligere denne uken ble statsminister Ismail Haniyehs bil angrepet av Fatah-tilhengere. Fatah har blitt anklaget for attentatforsøk på Haniyeh.

- KUPPFORSØK:Hamas-statsminister Ismail Haniyeh mener Fatah overstyrer den lovlig valgte regjerinegn.
FATAH-TILHENGERE: I går demonstrerte Fatah-tilhengere for å vise sin støtte til Mahmoud Abbas.
- NYVALG NÅ: Annonsering av nyvalget kan være et pressmiddel for å få Hamas til å gå inn i et regjeringssamarbeid.