Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Abbas tatt i ed

Ber om våpenhvile med Israel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mahmoud Abbas ba Israel gå med på en gjensidig våpenhvile da han ble tatt i ed som palestinernes nye president i Ramallah på Vestbredden i dag.

Oppfordringen kom bare et døgn etter at statsminister Ariel Sharon brøt all kontakt med Abbas som følge av at seks israelere ble drept i en terroraksjon i Gaza torsdag kveld.

- Disse voldshandlingene bidrar ikke til å skape den roen som er nødvendig for å legge grunnlaget for en troverdig og seriøs fredsprosess, sa Abbas.

- Vi ønsker en gjensidig våpenhvile for å stanse denne onde voldssirkelen. De siste dagene har det skjedd en rekke episoder. Vi fordømmer disse aksjonene, enten de er gjennomført av israelske okkupasjonsstyrker eller som reaksjoner fra visse palestinske grupper, sa han.

Palestinere drept

Abbas ba statsminister Ahmed Qurie om å danne ny regjering da seremonien i Ramallah var over.

Seremonien skjedde samtidig som to palestinere ble drept og fem andre såret av israelske soldater i flyktningleiren Rafah i den sørlige delen av Gazastripen.

Noen timer tidligere ble to andre palestinere drept da israelske soldater gjennomførte et raid i den østlige delen av Gaza by.

image: Abbas tatt i ed

De israelske soldatene samlet seg i utkanten av byen i morgentimene etter at det ble avfyrt bombekastergranater mot en jødisk bosetting i det palestinske territoriet.

Rundt ti pansrede personellkjøretøyer ble kjørt inn i Zeitun-distriktet i den østlige delen av Gaza by, der soldatene gikk inn i to hus, ifølge øyenvitner. En politimann og en sivilperson ble drept, ifølge øyenvitner.

Veikartet

Abbas sa i sin tiltredelsestale at han vil forsøke å få i stand en fred med Israel gjennom forhandlinger. Han understreket at palestinerne vil forholde seg til det såkalte veikartet for fred.

- Vi vil fortsatt være forpliktet til PLOs strategiske valg: En fred gjennom forhandlinger, sa Abbas.

- Det er denne veien vi og resten av verden er blitt enige om i veikartet. Vi skal iverksette våre forpliktelser i vår egen nasjonale interesse. Israel må iverksette sine løfter, sa den nye presidenten.

- Vet hvem

En fremtredende israelsk tjenestemann sa lørdag at palestinernes nye statsminister Mahmoud Abbas vet hvem som sto bak bombeangrepet som drepte seks israelere ved grenseovergangen Karna torsdag kveld.

Bombeaksjonen førte til at statsminister Ariel Sharon fredag brøt all kontakt med Abbas.

- Abu Mazen (Abbas) vet hvem som gjennomførte terroraksjonen, fordi sikkerhetsstyrkene, som står under hans kontroll, kjenner identiteten på gjerningsmennene, sa en tjenestemann til nyhetsbyrået AFP.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media