<strong>TOPPMØTE:</strong> Mahmoud Abbas gir et varmt håndtrykk til Barack Obama under møtene onsdag. Foto: Reuters
TOPPMØTE: Mahmoud Abbas gir et varmt håndtrykk til Barack Obama under møtene onsdag. Foto: Reuters Vis mer

Abbas til Obama: - Jeg er for Gaza-blokade

Palestinernes president støtter Israels sjøblokade av Gaza, men mener det bør åpnes opp mer landveien - der man har kontroll.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): Palestinerne er splittet i to leire siden Hamas tok over Gaza-stripen aleine og kastet ut Fatah.

Siden sommeren 2007 har det vært svært spent stemning mellom de to organisasjonene som representerer palestinerne på henholdsvis Gaza og Vestbredden.

Ønsker hjelpen på land President for selvstyremyndigheten på Vestbredden, Mahmoud Abbas, møtte Barack Obama onsdag, og nå begynner det å lekke ut fra samtalene mellom de to presidentene.

I Abbas' offisielle uttalelser ba han om at Obama måtte legge press på Israel for å få en slutt på blokaden av Gaza-stripa. Ifølge den vanligvis godt informerte israelske avisa Haaretz, sa han imidlertid mer enn det.

Fatah er for å beholde den israelske sjøblokaden av Gaza-stripa. Den aktivistene, som på blodig vis ble stoppet i slutten av mai, forsøkte å bryte.

Abbas ønsker derimot større innførsel av varer langs landeveien, der man kan kontrollere lasten for våpen.

Redd for Hamas - Vi er imot å lette sjøblokaden av Gaza, det kan styrke Hamas, sa Abbas til Obama.

Europeiske diplomater som deltok i samtalene sa at Egypt har gjort det klart overfor Israel, USA og EU at de også støtter sjøblokaden, på grunn av vanskelighetene med å kontrollere lasten inn til Gaza.

Abbas mener man må gå sakte fram med å lette blokaden inn til Gaza, for ikke å gi Hamas en seier. Samtidig er han klar på at det må tillates mer humanitær hjelp inn til befolkningen. Men altså ikke sjøveien.

Hamas-tilnærming Samtidig foregår det en tilnærming mellom Hamas og de arabiske landene, til tross for frykten hos Fatah og Egypt om en styrking av bevegelsen.

Lederen for Den arabiske liga, Amr Moussa, kom til Gaza i dag - som den første arabiske leder siden Hamas tok over Gaza-stripa i 2007.

Moussas møte med Hamas betyr en arabisk tilnærming til gruppa, samtidig øker det presset ytterligere på Israel til å lette blokaden. Ligaen representerer 22 land i den arabiske verden og møtet med Hamas skjedde ved grensepunktet Rafah mellom Egypt og Gaza.

- Blokaden, som vi alle er her for å protestere mot, må brytes. Den arabiske ligas posisjon er krystallklar, sa Moussa, ifølge BBC.

Granskningsleder klar Tidligere i dag informerte Israels statsminister Benjamin Netanyahu regjeringen sin at tidligere høyesterettsdommer Jacob Turkel skal lede granskningen av bordingen av båten Mavi Marmara som kostet ni aktivister livet.

Netanyahu skal også ha informert Obama om utnevnelsen, ifølge Jerusalem Post.

- Politikken vår overfor Gaza ligger fast, å hindre innføringen av krigsmateriell og tillate innføring av humanitær hjelp. Vi vil fortsette diskusjonene de neste dagene om hvordan vi best kan ivareta disse prinsippene, sa Netanyahu.

Den israelske statsministeren har hatt tre møter med Tony Blair de siste ti dagene. Blair representerer «Kvartetten», USA, Russland, EU og FN, og prøver å finne en løsning på hvordan Israel kan ivareta sitt sikkerhetsbehov, uten at det skal gå utover Gazas befolkning.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer