Abbas: Trump sier han skal flytte ambassaden til Jerusalem

Donald Trump har sagt til Palestinas president Mahmoud Abbas og Jordans kong Abdullah at USA har til hensikt å flytte ambassaden i Israel til Jerusalem.

I TELEFONEN: USA-president Donald Trump skal ha ringt Mahmoud Abbas tirsdag ettermiddag, og skal etter planen ringe Israels Benjamin Netanyahu og Jordans konge senere på dagen. Onsdag ventes det at han avklarer hvorvidt USA anerkjenner Jerusalem som Israels hovedstad. Foto: AP / NTB scanpix.
I TELEFONEN: USA-president Donald Trump skal ha ringt Mahmoud Abbas tirsdag ettermiddag, og skal etter planen ringe Israels Benjamin Netanyahu og Jordans konge senere på dagen. Onsdag ventes det at han avklarer hvorvidt USA anerkjenner Jerusalem som Israels hovedstad. Foto: AP / NTB scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(NTB): Trump ringte tirsdag til Abbas, og i samtalen informerte den amerikanske presidenten om «sin intensjon om å flytte USAs ambassade fra Tel Aviv i Israel til Jerusalem», heter det i en uttalelse fra Ramallah.

USAs president ringte også til Jordans kong Abdullah, og kongehuset i Amman opplyser til nyhetsbyrået AFP at også han fikk beskjed av Trump om at ambassaden skal flyttes til Jerusalem.

Det kommer ikke fram av uttalelsene om Trump planlegger å flytte ambassaden umiddelbart eller på et framtidig tidspunkt.

Abbas advarte Trump om de farlige konsekvensene en slik beslutning har for fredsprosessen, sikkerheten og stabiliteten i regionen og i verden for øvrig, opplyser Abbas' kontor tirsdag ettermiddag.

Okkupasjon

Israel okkuperte Øst-Jerusalem i 1967, har seinere annektert området og gjør krav på Jerusalem som sin «evige og udelelige hovedstad», til protester fra palestinerne og resten av verden. FNs sikkerhetsråd har gjentatte ganger krevd tilbaketrekning.

Trump har siden valgkampen snakket om å flytte ambassaden, men en avgjørelse har uteblitt. Nå ser det ut til at presidenten trosser advarsler fra sitt eget utenriksdepartement, i tillegg til blant andre EU og nære allierte i Midtøsten.

Brutt valgløfte

Trump skal ifølge Det hvite hus tirsdag også ta kontakt med Israels statsminister Benjamin Netanyahu før han kunngjør sitt Jerusalem-ståsted.

Trump undertegnet i juni en ny utsettelse av Kongressens vedtak fra 1995 om at USAs Israel-ambassade skal ligge i Jerusalem.

Samtlige presidenter har siden vedtaket ble fattet undertegnet tilsvarende utsettelser hvert halvår, noe Trump i valgkampen lovet at han ikke aktet å gjøre.

Venter tale

Trumps utenriksminister Rex Tillerson er blant dem som har erkjent at en ambassadeflytting kan få alvorlige følger for USAs forhold til muslimske land. Tillerson kom ikke med noen avklaringer da han møtte EU-topper i Brussel tirsdag, men ifølge Sveriges utenriksminister Margot Wallström kan den komme i morgen.

- Midtøsten kom opp og da påpekte han at i morgen kommer president Trump til å holde en tale der han skal gjøre rede for deres midtøstenpolitikk, sier hun.

En eventuell beslutning om å anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad uroer ikke bare Brussel, men også store deler av det internasjonale samfunnet.

- Det er jo katastrofalt. Det kan komme til å føre til kjempestore konsekvenser og uro. Men nå snakkes det om andre løsninger, så la oss se hva Trump sier først, sier Wallström.

Kraftige advarsler

Advarslene var kraftigere fra land i regionen.

RASER: Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan advarer om at Trump krysser en rød linje dersom han anerkjenner Jerusalem som hovedstad i Israel. Foto: AP / NTB scanpix.
RASER: Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan advarer om at Trump krysser en rød linje dersom han anerkjenner Jerusalem som hovedstad i Israel. Foto: AP / NTB scanpix. Vis mer

- Herr Trump! Jerusalem er en rød linje for muslimer, sa Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan i en TV-sendt tale til sitt eget parti tirsdag formiddag.

Videre advarte han advarte om at Tyrkia kan «gå så langt» som å kutte alle bånd til Israel.

Saudi-Arabia uttrykker sin «dypeste bekymring» over at Trump kan komme til å anerkjenne Jerusalem som hovedstad i Israel.

- Dette vil få alvorlige konsekvenser og vil føre til ytterligere komplikasjoner i konflikten mellom Palestina og Israel. Det vil også forhindre de pågående forsøkene på å få liv i fredsprosessen der, heter det i en saudiarabisk uttalelse tirsdag.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer