Abbas vil ha nyvalg

For å unngå palestinsk borgerkrig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Palestinernes president, Mahmoud Abbas, ønsker å holde president- og parlamentsvalg «så fort som mulig», fortalte han i en direktesendt tale på palestinsk tv i dag, skriver BBC.

- Jeg har bestemt ...å be om tidlige president- og parlamentariske valg, sa Abbas fra Ramallah, før han anklaget Hamas for den pågående krisen i de palestinske områdene.

Hamas, som ble valgt i januar, kaller dette et «kuppforsøk» fra presidentens side, og sier at de ikke vil gå med på en framskynding av valgene.

- Jeg tror det vil føre til et blodbad, fordi dette går mot grunnloven. Han har ikke autoritet til å kalle til nyvalg, og jeg tror at presidentens tale i dag er med på å skape mer, og ikke mindre problemer, sier rådgiveren til palestinernes statsminister Ismail Haniyya, Ahmed Yousef.

En rekke palestinere sier at presidenten ikke har rett til å oppløse regjeringen, mens president Abbas insisterer på at han faktisk kan gjøre dette.

De siste dagene i Gaza og Vestbredden har vært preget av steinkasting, slåsskamper og skyting mellom Hamas- og Fatah-fraksjoner i det palestinske samfunnet. En rekke eksperter har gått ut og sagt at de frykter en palestinsk borgerkrig.

SPENTE: Mange palestinere fulgte nøye med da deres president, Mahmoud Abbas, holdt tale i dag. Bildet er fra et lokale i Ramallah på Vestbredden. Foto: Adel Hana/Ap
SPENTE: Mange palestinere fulgte nøye med da deres president, Mahmoud Abbas, holdt tale i dag. Bildet er fra et lokale i Ramallah på Vestbredden. Foto: Adel Hana/Ap Vis mer