Abbas vil ha nyvalg

-Djevelen kan ikke overgå deres løgner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Palestinernes president Mahmoud Abbas ber den palestinske frigjøringsorganisasjonen PLO skrive ut nyvalg, skriver AP.

Abbas utspill kom som en følge av Hamas voldelige overtagelsen av Gaza sist måned, under en tale til sentralkomiteen i PLO på Vestbredden i dag.

– Vi ønsker snarlige valg på lovgivende forsamling og president, og vil ikke vente på at de som sitter i Gaza gir sitt samtykke, sa Abbas, og sa om Hamas at «selv djevelen kan ikke overgå dem i deres løgner.»

Tidligere i dag sa Abbas at han ønsker et nytt velgsystem, for å fryse Hamas ut av den politiske arenaen. Forslaget går ut på at man stemmer på parti, der partiene vil dele setene i Parlamentet ut fra antall stemmer de får. I fjor tapte Abbas Fatah-parti flere plasser til Hamas, ettersom rivaliserende Fatah-kandidater kjempet imot hverandre. Resultatet ble at Fatah etter flere år med politisk styre, måtte se seg slått av Hamas. Etter at Hamas tok Gaza i juni, trakk Abbas Fatah ut av samlingsregjeringen og dannet et nytt kabinett med andre allierte.

Kuppet Gaza

Tidligere i dag beskyldte Abbas Hamas på ny for å ha stått bak et kupp da de tok over Gaza sist måned.

– Ingenting kan rettferdiggjøre det kriminelle i kuppet de stod bak, sa Abbas.

– Hamas begår forbrytelser, blodige forbrytelser, mot vårt folk hver dag, hvert minutt, hver time. Det blir ingen dialog før Gaza er slik det var før, raste Abbas.

PRESIDENT MAHMOUD ABBAS: Palestinernes prsident ønsker nyvalg - og at Hamas skal skyves utenfor den politiske arena. Foto: SCANPIX/AP Photo/Emilio Morenatti)
PRESIDENT MAHMOUD ABBAS: Palestinernes prsident ønsker nyvalg - og at Hamas skal skyves utenfor den politiske arena. Foto: SCANPIX/AP Photo/Emilio Morenatti) Vis mer

Presidenten beskylder Hamas for at flere tusen palestinere sitter fast i Rafah, på gensen mellom Egypt og Gaza. Før Hamas overtakelse i juni hadde palestinerne inngått en avtale med Israel om bruk av grenseovergangen, sikret av europeiske observatører. Etter Hamas overtagelse forsvant europeerne og grensen ble stengt på ny.

PLO uten autoritet

Hamas talsmann Sami Abu Zuhri beskylder på sin side Abbas for kollapsen av samlingsregjeringen. Han sier også at PLO ikke har autoritet til å skrive ut nyvalg.

– PLO har gått ut på dato og har ikke mandat eller autoritet til det lenger, sa Zuhri til AP.

Abbas på sin side vil reaktivere PLO, for å ta over for det paralyserte palestinske myndighetene. Israel holder flere av Hamas lovgivere fengslet, mens Hamas på sin side boikotter parlamentsmøter og Abbas nye kabinett.

Midt-Østen konferanse

Abbas refererte også til George Bushs innkallelse til ny internasjonalt konferanse om Midt-Østen. Den palestinske presidenten mener de viktigste palestinske spørsmålene, som en egen palestinsk stat, Jerusalem og de palestinske flyktningenes situasjon, må forhandles med en gang.

Han sa han på ny vil forlange en selvstendig stat under konferansen senere i år. Israel sier de imøteser en konferanse, men nekter å diskutere de palestinske sakene så lenge Israel og israelere utsettes for vold.

Sakens tittel