Abbasi-søsknene til Norge tirsdag: - En stor kamp venter oss

Abbasi-søsknene flys tilbake til Norge i løpet av tirsdag etter at afghanske myndigheter besluttet å ikke ta dem imot.

SKAMMET SEG: Une Bastholm (MDG) sa på stortingets talerstol at hun skammet seg etter å ha lest nyheten om at Abbasi-familien ble uttransportert i helga. Video: NTB Scanpix / Stortinget Vis mer

Afghanske myndigheter har besluttet å ikke akseptere Yasin (22), Taibah (20) og Ehsan Abbasi (16) tilbake i landet.

Det skriver Politiets utlendingsenhet i en pressemelding like før midnatt mandag.

Familiens advokat Erik Vatne er svært lettet og glad over sakens utvikling.

- Jeg snakket med søsknene før politiets pressemelding kom. Da var de fortsatt innstilt på at de i løpet av kvelden skulle sendes til Kabul. De var redde og bekymret, sier Vatne til NTB.

Til Norge tirsdag

Etter det NRK kjenner til, skal de tre søsknene flys fra Tyrkia til Norge tirsdag, og ankomme Oslo en gang utover kvelden.

Det bekrefter kjæresten til den eldste broren, Gabriele Rocyte, overfor Dagbladet.

- De skal lande på Gardermoen i kveld, men jeg er usikker på når. Jeg er veldig glad, og har et stort håp om at de får bli her. Vi vet at en stor kamp venter oss - som vi ikke har tenkt til å gi opp, skriver Rocyte i en sms til Dagbladet.

Det er uvisst om søsknene skal fraktes direkte videre til Trondheim, eller om de vil bli værende i Oslo. Rocyte forteller imidlertid at hun vil stå klar i Trondheim.

De tre barna befinner seg for tiden i Istanbul, mens moren, Atefa Rezaie, ble returnert til Norge søndag kveld, etter at hun gikk inn i en bevisstløs tilstand da hun skulle transporteres ut av landet.

Det førte til at Tyrkia besluttet at det ikke var forsvarlig å sende henne videre.

- Forsvarlig

Abbasi-familiens sak har skapt følelser hos mange. Grytidlig lørdag morgen ble familien pågrepet i sitt hjem i Trondheim, og sendt videre til Istanbul.

- Selv om ingen av de fire personene ble uttransportert til Afghanistan, mener PU at pågripelsen og forsøket på tvangsretur har vært forsvarlig, heter det i pressemeldingen fra Politiets utlendingsenhet mandag.

Moren ble sendt tilbake til Norge for å få oppfølging av helsevesenet, men det var planlagt at de tre søsknene skulle tilbake til Afghanistan.

- Uforsvarlig

Familiens advokat Erik Vatne, er ikke like overbevist over PUs uttalelser. Han mener politiets aksjon har vært alt annet enn forsvarlig.

- Den framstår totalt uforsvarlig. Det viser seg at det ikke er blitt gjort riktige vurderinger på morens helsetilstand. Det har heller ikke blitt klarert på forhånd om familien ville slippes inn i Afghanistan, noe som er slett arbeid fra myndighetene sin side, sier Vatne til Dagbladet.

Han forteller videre at de vil gå nøye gjennom hendelsesforløpet fra start til slutt for å se om de kan foreta rettslige skritt deretter.

- Men det første og viktigste som skal gjøres, er å sikre familiens behov når de gjenforenes i Norge. Så vil vi begynne å ta tak i familiens oppholdstillatelse i Norge, som de foreløpig ikke har, sier han.

Kartlegger ny vurdering

Moren og hennes tre barn kom til Norge for omtrent sju år siden.

Familien fikk midlertidig oppholdstillatelse i Norge i 2012 i all hovedsak fordi de ikke visste hvor faren deres befant seg, samt ikke hadde noe mannlig beskyttende nettverk i Afghanistan.

Da faren likevel dukket opp i 2014, kalte UNE tilbake oppholdstillatelsen siden de ikke lenger trodde på at familien ikke fikk kontakt med ham og kunne reise til Afghanistan.

- Når søsknene returnerer, skal vi gjøre en ny vurdering av hele situasjonen. Vi må få klarlagt familiemedlemmenes helsetilstand, årsaken til at Afghanistan ikke har gitt dem returtillatelse og en ny vurdering av vedtaket i Norge, sier Vatne til NTB