Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

ABC-eksplosjon var trolig sabotasje

Tom Sterri (bildet) og byggeierne er sjokkert. En hemmelig rapport konkluderer at gasseksplosjonen i ABC-teateret lille julaften mest sannsynlig skyldtes sabotasje.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rapporten er utarbeidet av Christian Michelsens institutt på oppdrag fra politiet.

- Jeg hørte sabotasje-teorien første gang i mars, sier Tom Sterri, teatersjef ved ABC.

Han forteller at han overhodet ikke kan skjønne hvorfor noen med vitende vilje skulle sprenge et teater i lufta.

- Den eller de som eventuelt har gjort dette kan ikke være vel bevart, sier Sterri.

Til all hell gikk teateret i lufta tidlig om morgenen, dermed var det ingen til stede verken inne eller utenfor.

- Garasjedøra til teateret - av metall - stod klistra inn til nabobygningen tjue meter unna. Heldigvis var det ingen i nærheten, sier Sterri.

Rapport

Det er Christian Michelsens institutt i Bergen som har utarbeidet rapporten på oppdrag fra politiet. Grunnen til at politiet bestilte denne, var funnet av 7 propan-gassflasker, hvorav fem var åpnet. Propan og oksygen sammen gir en svært eksplosjonsfarlig blanding.

Instituttet har rekonstruert ABC-teateret ut fra tegninger, og deretter simulert forskjellige scenarier ved hjelp av datamaskiner. Konklusjonen er at det er mer trolig at eksplosjonen skyldes en kriminell handling enn at det var en ulykke.

Ingen feider

Sterri sier til Dagbladet.no at verken han eller teateret har noe utestående med noen. De har også et godt forhold til Seff eiendom, som har kjøpt ABC av Tom Sterri og partnerne for 24 millioner kroner.

- Jeg har hatt mine feider og utblåsinger, men selvfølgelig ikke så alvorlig at det kunne føre til at noen ville sprenge opp meg eller ABC. Jeg og Seff eiendom har et kjempeforhold. De solgte jo teateret til oss for en krone, sier Sterri.

- Hvis det er slik at dette er en kriminell handling, må det ha vært planlagt, mener Sterri.

- Flere personer må til for å kunne bære inn syv tunge gassflasker inn i kjelleren under Teateret.

Kjelleren er uoversiktlig og går under flere bygninger. Du må være særs godt kjent for å kunne vite at du er akkurat under teateret.

- Jeg har hatt folk som har jobba for meg i ti år, og ennå går seg vill i den kjelleren. Kanskje eventuelle gjerningsmenn sprengte feil bygning? undrer Tom Sterri.

Finn Strøm, daglig leder i Seff Eiendom sier til Dagbladet.no at de heller ikke mottok trusler i forkant av eksplosjonen.

- Når noe slik skjer, går man jo inni seg selv. Vi i Seff eiendom kan ikke se at noen skulle ønske å sprenge noen av våre eiendommer, sier Strøm.

<B>RUINHAUG:</B> Teatersjef Tom Sterri ble helt slått ut etter at ABC-teateret gikk i lufta 23. desember.