ABC-klinikken legges ned: - Galskap!

Kritikken hagler etter beslutningen om å legge ned ABC-klinikken.

STENGES: Oslo universitetssykehus har besluttet å stenge den populære fødeklinikken ABC-klinikken. Foto: Lise Åserud / NTB.
STENGES: Oslo universitetssykehus har besluttet å stenge den populære fødeklinikken ABC-klinikken. Foto: Lise Åserud / NTB. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Etter 4. mars i år er det ikke lenger mulig å føde på ABC-klinikken ved Oslo universitetssykehus (OUS), opplyser en tillitsvalgt til Aftenposten.

- Vi ble informert på et møte i morges med klinikkledelsen, sier tillitsvalgt og jordmor Kristin Bøhn til Aftenposten.

Hun sier at siste arbeidsdag blir 4. mars siden klinikken allerede har helgestengt og 6. mars er en mandag. Begrunnelsen er at OUS skal spare penger.

- En desperat handling, sier Bøhn, som legger til at alle tillitsvalgte var imot nedleggelse.

Store kutt

ABC-klinikken på Ullevål sykehus har spesialkompetanse på naturlige fødsler og har vært i drift i 25 år.

- ABC-enheten er spesialisert på å ta imot en selektert gruppe av friske fødende. Dersom andre fødestuer på Ullevål eller Rikshospitalet stenges, mister vi nødvendig beredskap og kapasitet til å sikre trygge fødsler for alle våre fødekvinner og den nyfødte. Stenging av de tre fødestuene på ABC-enheten er det som gir minst negative konsekvenser, sier leder Miriam Nyberg for Fødeavdelingen ved OUS til NTB.

OUS har tidligere opplyst at de står overfor store kutt i tida som kommer. ABC-klinikken ble i november helgestengt på grunn av mangel på jordmødre ved OUS. Denne avgjørelsen ble møtt med skarp kritikk fra flere, deriblant Norsk Sykepleierforbund.

TÅREVÅTT: Det er duket for den årlige «Farmen»-slakten, og heller ikke i år klarer deltakerne å holde tårene inne. Video: TV 2 / Rød Løper. Vis mer

Anne Hauan Helle bekrefter nedleggelsen til Aftenposten. Hun er hovedtillitsvalgt for Norsk Sykepleierforbund ved Kvinneklinikken.

- Trist for de ansatte, og en tragedie for de fødende, sier Helle.

- Fullstendig uhørt!

Flere reagerer nå sterkt på beslutningen om å stenge ned den populære klinikken.

- Galskap! Dette går ikke an. Fødende fortjener bedre enn dette. Dette voldsomme kuttet som OUS nå må ta opprører meg, både som kvinne, mor, politiker og som intensivsykepleier.

OPPRØRT: KrFs partileder Olaug Bollestad kommenterer nedleggelsen av ABC-klinikken ved Oslo universitetssykehus. Annika Byrde / NTB
OPPRØRT: KrFs partileder Olaug Bollestad kommenterer nedleggelsen av ABC-klinikken ved Oslo universitetssykehus. Annika Byrde / NTB Vis mer

Det sier stortingsrepresentant og partileder i KrF, Olaug Bollestad, til Dagbladet tirsdag.

- Gravide kvinner skal ikke måtte bekymre seg for om tilbudet er der! At gravide kvinner settes i en slik situasjon er fullstendig uhørt!

Reagerer kraftig

Også stortingsrepresentant Bård Hoksrud reagerer kraftig på avgjørelsen. Han er hard i sin kritikk av regjeringen.

- Jeg blir provosert. Regjeringen har snakket om viktigheten av gode fødetilbud og kvinnehelse, men er totalt fraværende. Nå må de slutte. Det er så alvorlig at jeg forventer at regjeringen griper inn og sier til OUS at det er uaktuelt å legge ned ABC-klinikken. Vi vet hvor viktig dette tilbudet har vært for veldig mange kvinner, da kan ikke dette skje på regjeringens vakt, sier Frp's helsepolitiske talsperson, Bård Hoksrud, til Dagbladet.

- Det er hårreisende kutt på helsesektoren mange steder som går ut over pasienter og fødende. Nedleggelsen av ABC-klinikken er det siste i rekke. Både Kjerkol og Toppe har fullstendig glemt hva de sa i opposisjon. Dette er hårreisende, sier Hoksrud.

- Skylder på kostnader

Venstre-leder Guri Melby var heller ikke sein med å kommenterte nyheten om nedleggelsen av ABC-klinikken.

- Dette gir null mening. Nå legger de ned det mest populære fødetilbudet i Oslo for både kvinner og jordmødrene som jobber der - og skylder på kostnader. Det er urovekkende at helseminister Ingvild Kjerkol kan sitte og se på at fødetilbudet for kvinner i hovedstaden svekkes. Hun må ikke velsigne denne nedleggelsen. Dette handler om at gravide kvinner skal ha frihet til å velge det tilbudet som gir dem mest trygghet i en av de viktigste fasene i et menneskes liv. Jordmorstyrte enheter er kostnadseffektive, fordi kvinner føder uten medikamenter og inngrep, skriver hun til Dagbladet.

REAGERER: Leder i Venstre, Guri Melby, er svært kritisk til nedleggelsen av ABC-klinikken. Foto: Lise Åserud / NTB
REAGERER: Leder i Venstre, Guri Melby, er svært kritisk til nedleggelsen av ABC-klinikken. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer

- Kvinnehelse har konstant blitt nedprioritert. Under pandemien var det mange gravide kvinner som ikke fikk den tryggheten de trenger under fødsel, og mange fikk ikke sine rettigheter ivaretatt. Å legge ned dette tilbudet sender et svært uheldig signal, sier Melby.

Som byråd for oppvekst og kunnskap sitter Sunniva Holmås Eidsvoll (SV) med det overordnede ansvaret for barsel- og svangerskapsomsorgen i Oslo kommune. Også hun reagerer kraftig på nyheten om nedleggelsen av ABC-klinikken.

- Dette er svært urovekkende nyheter. Oslo kommune er dypt uenig i nedleggingen av ABC klinikken. Vi mister nå et høyt verdsatt og ønsket tilbud til Oslos fødekvinner. Både vi politikere og byens innbyggere har over lang tid vært tydelige på hvor viktig det er å opprettholde ABC-klinikken. Denne nyheten kommer brått på kommunen og jeg deler bekymringen rundt nedleggelsen med Oslos fødekvinner og de berørte jordmødrene, sier hun til Dagbladet.

REAGERER: Byråd for oppvekst og kunnskap Sunniva Holmås Eidsvoll (SV) er skuffet over at OUS legger ned ABC-klinikken. Foto: Terje Pedersen / NTB
REAGERER: Byråd for oppvekst og kunnskap Sunniva Holmås Eidsvoll (SV) er skuffet over at OUS legger ned ABC-klinikken. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

Hun mener at å legge ned et så populært tilbud, undergraver det offentlige helsetilbudet og skaper en risiko for en todeling av helsevesenet der flere vil velge private helsetilbud. Dette fordi de ikke får det de ønsker av det offentlige.

- Jeg forventer at OUS på en god måte ivaretar alle kvinner som blir berørt av nedleggelsen. Avtalte svangerskapskonsultasjoner hos ABC kan ikke skyves over til kommunen og fødekvinnene må trygges på at de får videre oppfølging som avtalt. Jeg forventer også tydelige avklaringer på hvordan OUS nå skal kunne fortsette å tilby et godt og differensiert fødselstilbud til våre innbyggere, sier Eidsvoll.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer