- ABC-teatret blåst til pinneved

ABC-teatret ble totalskadet i en eksplosjon i dag tidlig. - Hele teateret er blåst til pinneved, sier en fortvilet teatereier Tom Sterri til Dagbladet :på nettet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oppbevarte gass ulovlig

Fare for nye eksplosjoner

Kan være en gasseksplosjon

- Fy for en trøkk det må ha vært. Jeg skjønner ikke hva som har skjedd. Inngangsdørene er kastet sju-åtte meter ut i gata, konstaterer Sterri.

Erfarne redningsmannskaper Dagbladet var i kontakt med var sjokkert over skadeomfanget etter eksplosjonen.

- Det har vært en utrolig kraftig eksplosjon. Trykket er kommet nedenfra, og taket på teatersalen er delvis revet av. Av selve teateret er det bare pinneved igjen. I den søndre fløyen som går inn i kvartalet, er det slått ut et hull på 10 kvadratmeter, og et utvendig trappehus er revet ned. Murveggen buler én meter. Jeg har aldri opplevd maken til skadested, sier brigadesjef Terje Sætre ved Oslo brannvesen.

Avsperret

Hele området rundt St. Olavs plass ble avsperret etter den kraftige eksplosjonen som fant sted rundt klokka 05.15 i dag tidlig.

Store deler av Oslo sentrum våknet av eksplosjonen som var så kraftig at alarmen i Nasjonalgalleriet flere hundremeter unna ble utløst. Til alt hell var det lite folk i gatene da eksplosjonen fant sted. Ingen kom til skade i eksplosjonen.

Materielle skader

- De materielle skadene er store. Vinduene rett over gaten er blåst inn, sier politibetjent Bård Olsen.

I bakgården i St. Olavsgate 21 har en hel vegg ramlet sammen.

- Det er et under at eksplosjonen skjedde på dette tidspunktet, og ikke da folk var på vei til arbeid, skyter politikollega Asbjørn Lid inn.

Skader i lesesal

Dagbladet var med Universitets sikkerhetssjef, Trond Erik Eriksen, inn i Juridisk Fakultet som ligger rett over gaten for St.Olavs plass 5. I en av lesesalene som vender mot St. Olavs plass var det store materielle skader, samtlige vinduer var blåst inn og pultene var flyttet rundt i lokalet. - Vanligvis er det ikke folk i bygget på denne tida, sier Eriksen som er glad for at eksplosjonen skjedde så tidlig.

Ventet lenge

Brannmannskapene ventet til over klokken 07.30 før de våget seg inn i bygningen av fare for at deler av bygget skulle rase sammen. Klokken 08.00 var fortsatt frykten for at bygget skulle rase sammen stor.

I St. Olavsplass 5 pågår det for tiden bygningsarbeider.

(Dagbladet :på nettet kommer tilbake med mer)

FORKLARER: Brigadesjef Terje Sætre ved Oslo Brannvesen forklarer Tom Sterri omfanget av eksplosjonen. Sterri er en av tre eiere av ABC-teatret.
ØDELEGGELSER: Erfarne redningsmannskaper var sjokkert over de matrielle ødelseggelsene etter eksplosjonen.
KNUSTE VINDUER: Fleste parten av vinduene på juridisk fakultet på andre siden av gata fra St. Olavsplass 5 ble knust i eksplosjonen.