Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Abdeslam kom seg aldri inn på stadion: - Jeg ville ikke sprenge meg

Hevder han ikke hadde billett til fotballkampen.

OMBESTEMTE SEG: Salah Abdeslam sier i avhør at planen var at han skulle sprenge seg i lufta inne på Stade de France under angrepene mot Paris i november, men at han ombestemte seg. Han flyktet så til Belgia, der han klarte å skjule seg for fransk og belgisk politi i fire måneder før han ble funnet og arrestert i Brussel forrige uke. Foto: Fransk politi/Franck Fife/AFP/NTB Scanpix
OMBESTEMTE SEG: Salah Abdeslam sier i avhør at planen var at han skulle sprenge seg i lufta inne på Stade de France under angrepene mot Paris i november, men at han ombestemte seg. Han flyktet så til Belgia, der han klarte å skjule seg for fransk og belgisk politi i fire måneder før han ble funnet og arrestert i Brussel forrige uke. Foto: Fransk politi/Franck Fife/AFP/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den franske TV-kanalen BFM har fått tilgang til opptak fra et avhør fra belgisk politi den antatte terroristen Salah Abdeslam. I avhørene forteller Abdeslam, som skulle delta i selvmordsaksjonen mot Stade de France i november, at han ombestemte seg da han kom til stadion: «Jeg ville ikke sprenge meg».

- Planen var at jeg skulle gå inn som tilskuer på Stade de France, men jeg hadde ikke billett. Jeg ga opp da jeg parkerte bilen for å slippe av de tre passasjerene mine. Jeg startet på nytt og kjørte rundt på måfå, sier han videre.

Etter broren hans, Ibrahim Abdeslam (31), hadde sprengt seg selv i lufta utenfor kaféen Comptoire Voltaire i Paris, og hans terroristvenner hadde massakrert over 89 mennesker inne på Bataclan, rømte belgiskfødte Salah Abdelslam (26), som også hadde fransk statsborgerskap, til Belgia.

- Ombestemte seg Renault Clioen han hadde kjørt ble funnet hasteparkert på et fotgjengerfelt i Paris' 18. distrikt. 

- Jeg tror han ombestemte seg i siste sekund. Han så eller hørte sikkert noe han ikke hadde ventet seg, og bestemte seg for å ikke gjennomføre det han hadde hatt lyst til å gjøre, har Salahs bror Mohammed, som ikke hadde noe med angrepene å gjøre, tidligere sagt til CNN. 

- Ikke avhørt om terrorplaner i Brussel Da belgisk politi avhørte Salah Abdeslam etter pågripelsen, spurte de ham om angrepet i Paris og ikke om mulige terrorplaner i Brussel, ifølge politikilder.

Da den 26 år gamle belgieren ble avhørt i helgen, valgte politiet å starte kronologisk og spørre ham om angrepene i Paris i november, som han er siktet for å ha tatt del i, opplyser politikilder til Politico.

Dette til tross for at politiet tidligere i uken hadde funnet bombeutløsere og våpen sammen med Abdeslams fingeravtrykk i en leilighet i Brussel.

• LES OGSÅ: Myndighetene tror Abdeslam skulle delta i angrepene i Brussel

- Han virket sliten etter å ha blitt operert dagen før. Etterforskerne tenkte ikke på muligheten for noe slikt som skjedde tirsdag, sier en av kildene til avisen.

Europas største menneskejakt I fire måneder hadde fransk og belgisk politi snudd både Paris og Brussel på hodet i jakten på Salah Abdeslam. Politiet hadde lett etter ham i 127 dager, i det som har blitt beskrevet som Europas største menneskejakt, da de endelig lyktes med å finne skjulestedet til Europas mest ettersøkte mann i Brussel.

Abdeslam hadde alltid ligget et skritt foran politiet. Politiet slo til mot over hundre adresser, og flere steder fant de spor av Abdeslam, men aldri terroristen selv, og fryktet derfor at han hadde havnet i Syria.

I avhør med politiet skal Abdeslam ha sagt at det var Abedelhamid Abaaoud (28) som var hovedmannen bak angrepene i Paris 13. november i fjor, som krevde 130 menneskeliv. Det har også vært den ledende teorien til Fransk politi.

Som Dagbladet meldte tidligere i dag hevder imdilertid belgisk etterretning at det var den svensk-bosatte 35-åringen Mohamed Aziz Belkaid, som var leder for terrorcellen som sto bak angrepene i Paris og Brussel. Angrepene har til sammen kostet 162 mennesker livet, ifølge CNN

- Kjente ham ikke I avhør med belgisk politi skal Salah ha hevdet at båndet mellom ham selv og Abaaoud ikke var på langt nær så sterkt som myndighetene har antatt. 

- Jeg møtte Abaaoud i Charleoi natt til 12. november. Det er den eneste gangen jeg har sett ham, sier han ifølge BFM

Politiet stiller seg tvilende til forklaringen, ettersom de to ble dømt for ran sammen i Belgia i 2010. 

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!