Abdul (39) hylles etter at han reddet Portia (4) fra Kenya-terroren

- Hun var veldig modig og ga oss mot, sier han.

HYLLES: Her løper fire år gamle Portia til Abdul Haji midt under terroraksjonen mot kjøpesenteret Westgate i Nairobi i Kenya. Bildet har gått verden rundt, og nå hylles Haji som helt. Foto: Reuters/Goran Tomasevic/NTB Scanpix
HYLLES: Her løper fire år gamle Portia til Abdul Haji midt under terroraksjonen mot kjøpesenteret Westgate i Nairobi i Kenya. Bildet har gått verden rundt, og nå hylles Haji som helt. Foto: Reuters/Goran Tomasevic/NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter en lang dag hjemme med sine fem barn sist lørdag bestemte amerikanske Kathrine Walton (38) seg for å dra en liten tur til det populære kjøpesenteret Westgate i Nairobi i Kenya.

Fryktet døden Men fire timer seinere var de fanget inne på kjøpesenteret mens terrorister kastet granater og skjøt bare noen meter unna.

- Jeg tok med meg jentene og startet å løpe. En kvinne dro oss under et bord, og jeg så kulene treffe butikker og hørte skrikene rundt oss, sier Walton til The Telegraph.

Hun fryktet at hun og barna ikke skulle komme seg ut i live.

Men like i nærheten sto Abdul Haji og skjøt med pistol mot en tungt bevæpnet terrorist. Han hadde kommet til kjøpesenteret etter at han hadde fått en tekstmelding av broren om at han var fanget på innsiden.

Midt i skuddlinja Da han merket seg de som gjemte seg under bordet, begynte han umiddelbart å finne ut hvordan han skulle få dem ut.

- Bare noen minutter i forveien hadde vi vært i skuddveksling med terrorister og disse menneskene var midt i skuddlinja. Vi omgrupperte oss og begynte å planlegge hvordan vi skulle få dem ut derfra, sier Haji til den kenyanske TV-stasjonen NTV.

Han spurte først de voksne blant dem om de kunne komme mot ham, men siden de hadde barn sa de at de trolig ikke klarte å løpe sammen. Da spurte Haji om noen av de eldre barna kunne oppfordres til å løpe først.

- Ei modig jente Det var da Portia (4) dukket opp og løp på tvers av en gang på kjøpesenteret.

- Denne lille jenta var ei modig jente. Midt i alt kaoset holdt hun seg rolig. Hun gråt ikke og klarte faktisk å løpe mot oss mens vi hadde våpen i hånda. Jeg ble rørt av dette og tenkte at hvis ei lita jente kan være så modig... det ga oss alle mot, sier han i det 30 minutter lange TV-intervjuet med NTV.

Øyeblikket der Haji rekker ut en hånd til lille Portia ble foreviget av Reuters-fotografen Goran Tomasevic. Det dramatiske bildet har gått verden rundt.

Siden har Haji blitt hyllet som helt i Kenya for sin innsats for å redde familien Walton og flere andre yngre og eldre personer fra kjøpesenteret.

- Jeg er ingen helt Over en periode på tre timer hjalp han til med evakeruingen av de rundt 1000 personene som kom seg ut i starten av den tre dager lange terroraksjonen. Aksjonen etterlot 72 personer døde.

KJEMPET MOT TERRORISTER: Her gjennomsøker Abdul Haji kjøpesenteret Westgate i Nairobi sammen med en annen. Foto: Reuters/Goran Tomasevic/NTB Scanpix
KJEMPET MOT TERRORISTER: Her gjennomsøker Abdul Haji kjøpesenteret Westgate i Nairobi sammen med en annen. Foto: Reuters/Goran Tomasevic/NTB Scanpix Vis mer

- Jeg tenker ikke at jeg er en helt. Jeg tenker at jeg gjorde det enhver kenyaner i min situasjon ville gjort for å redde liv, for å redde andre mennesker uavhengig deres nasjonalitet, religion eller tro. Vi er definitivt ikke helter, sier Haji selv.

- Vi så mange døde personer. Veldig unge mennesker, barn, gamle dager. Du kan ikke tenke deg...

Han fokuserer også på hvordan Kenya har taklet tragedien, og forteller om et godt samhold etter terroren.

- Det er en ære og et privilegium å leve sammen med så bra folk.

HELT: Her hjelper Abdul Haji ut en kvinne og et barn under terroraksjonen på kjøpesenteret Westgate i Nairobi. Foto: Reuters/Goran Tomasevic/NTB Scanpix
HELT: Her hjelper Abdul Haji ut en kvinne og et barn under terroraksjonen på kjøpesenteret Westgate i Nairobi. Foto: Reuters/Goran Tomasevic/NTB Scanpix Vis mer