Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Abdul» falt utenfor oljeluksusen. Han vervet seg til Den islamske stat

Vennene fikk dødsbudskapet på Twitter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KUWAIT (Dagbladet): Nå møter venner og slektninger av «Abdul» Dagbladet på hemmelig sted i Kuwait. De er livredde for reaksjoner fra myndighetene om de forteller vennens historie.

Dagbladet dokumenterte denne uka hvordan Kuwait antas å være en av de viktigste finansieringskildene til terrorgrupper i Syria, der opptil 100 unge nordmenn kjemper. Dagbladet forteller i dag hvordan den statsløse minoriteten i oljemekkaet Kuwait er blitt et lett bytte for rekruttererne til Den islamske stat, som både headhunter krigere på nettet - og fysisk ute i lokalsamfunnet. En slektning beskriver «Abdul»s reise slik:

- Vi visste ikke hva vi skulle tro da han dro til Syria. Han var en god venn, vi kunne snakke om alt - også de store, alvorlige temaene. Han forventet å finne meningen med livet. Men det var ikke det han fant.

Dro til Afghanistan Historien starter i 2007. «Abdul» var 20 år.

- Han var på utkikk etter en mening med ting, og det var derfor han reiste dit, sier en venn.

SAVNET: - Vi visste ikke hva vi skulle tro da han dro til Syria. Han var en god venn, vi kunne snakke om alt - også de store, alvorlige temaene. Han forventet å finne meningen med livet. Men det var ikke det han fant, sier en venn av  «Abdul». Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
SAVNET: - Vi visste ikke hva vi skulle tro da han dro til Syria. Han var en god venn, vi kunne snakke om alt - også de store, alvorlige temaene. Han forventet å finne meningen med livet. Men det var ikke det han fant, sier en venn av «Abdul». Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer

Krigen pågikk for fullt, og ISAF-styrkene var i harde kamper mot Taliban både nord og sør i landet. Det var 23. juli det året at løytnant Tor Arne Lau-Henriksen (33) fra Toten ble drept, og 8. november det året at grenader Kristoffer Sørli Jørgensen (22) fra Stange led samme skjebne.

Da «Abdul» kom tilbake fra krigen ga han inntrykk for å ha rast fra seg. Han hadde alltid vært flink på skolen, og fikk svært gode karakterer, forteller vennene.

Ville bli lege Da han kom tilbake fra Afghanistan reiste han til Egypt, der han hadde kommet inn på medisinstudiet.

- Kuwaitiske myndigheter varslet Egypt om at han hadde reist dit. Han ble arrestert og torturert. Han viste oss merkene fra at de banket ham og pinte ham med elektrosjokk, sier en venn.

«Abdul» returnerte fra Egypt. Da han kom hjem til Kuwait ble han arrestert og fengslet i 1,5 år.

VED FRONTEN:  «Ahmed» (i svart kjortel) på et av skrytebildene han la ut fra Syria. Foto: Privat
VED FRONTEN: «Ahmed» (i svart kjortel) på et av skrytebildene han la ut fra Syria. Foto: Privat Vis mer

- På denne tiden sa han selv at han var ferdig med de dårlige tankene, og da han ble arrestert og torturert ble han fryktelig sint på Kuwait. Det var regjeringen her som gjorde så han ble en terrorist. Han utviklet et sinne over hvordan han ble behandlet. Og det var den behandlingen han fikk som lærte ham opp til å bruke vold, hevder vennene.

Har ingen forklaring Etter soningen var legedrømmen knust, og mannen fikk seg jobb som bud. Men ikke så lenge etterpå ble han arrestert enda en gang. Vennene har ingen god forklaring på hvorfor det skjedde. De insisterer på at mannen selv om han på dette tidspunktet var opprørt og sint, ikke var i kontakt med ytterliggående miljøer - og peker på at han også giftet seg og fikk en sønn.

- Det var noe feil i systemene. Han var etterlyst uten å ha gjort noe galt, mener de.

Etter den andre arrestasjonen var, slik vennene formulerer det, «Ahmed» sitt beger fullt. Helt siden tenårene hadde han vært på leting etter en mening med livet. Den fant han i hvert fall ikke i hjemlandet.

- Han reiste til Syria i 2013, sier en slektning.

I SORG: Familie og venner av statsløse «Abdul» er i sorg etter at de på Twitter fikk vite at han var drept i Irak - der han kjempet for terrorgruppa IS. Selv er de livredde for å stå fram med navn og bilde av frykt for reaksjoner fra kuwaitiske myndigheter. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
I SORG: Familie og venner av statsløse «Abdul» er i sorg etter at de på Twitter fikk vite at han var drept i Irak - der han kjempet for terrorgruppa IS. Selv er de livredde for å stå fram med navn og bilde av frykt for reaksjoner fra kuwaitiske myndigheter. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer

- Hvordan kom han i kontakt med ekstremistene i Syria?

- Det Da'esh gjør, er at de godsnakker med deg. De fjerner skepsisen din og lokker deg til seg. Vi prøvde å stoppe ham, men de overbeviste ham om at det som ventet i Syria var noe helt annet enn det i virkeligheten var. Da moren hans fikk vite at han var i Syria og slåss for Da'esh, ble hun innlagt på sykehus og lå der to dager.

Dødsbudskap på Twitter - Hva tenkte dere?

- Religionen gjennomsyrer alt, og det var det han hadde lett etter siden han var ung. For en ung mann her er det veldig lett å reise til Da'esh. Du reiser via Tyrkia, og det er masse folk som kan hjelpe deg med å reise. Regjeringen vet det helt sikkert. Alle vet det. Men ingen gjør noe med det.

Mens han kjempet for IS i Syria var «Ahmed» svært aktiv på Twitter. Han la ut både bilder fra krigshandlinger, bilder av lik, propagandatekster - og bilder av den lille sønnen til en av slektningene og vennene som møter Dagbladet.
Twitter-kontoen fikk en svært spesiell rolle for vennene som satt fortvilet igjen hjemme.

- Det var på Twitter vi fikk vite at han var død. En stund før det skrev han på Twitter at kontoen hans var hacket av Saudi-Arabia. Og for noen dager dukket det opp bilder av ham - død.

- Hvordan reagerte dere da?

- Vi gråt i dagevis, men i hemmelighet. Vi skjulte først sannheten fra moren hans, vi orket ikke fortelle det. Men hun merket til slutt at noe var galt. Det var en voldsom, brå sorg.

UTSATT: Bidun-minoriteten bor for seg selv i egne områder utenfor Kuwait City. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
UTSATT: Bidun-minoriteten bor for seg selv i egne områder utenfor Kuwait City. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer