Abdul søkte visum - fratatt passet

Abdul Hameed fra Pakistan ville besøke Norge og søkte om turistvisum. Den norske ambassaden i Islamabad nektet ham ikke bare norsk visum. De tok passet hans med nederlandsk visum stemplet inn, og fikk dette slettet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg er sjokkert. Dette er i strid med norsk lov, sier advokat Arild Humlen.

- Vi hadde grunn til å tro at vedkommende ønsket å komme seg til Norge for å søke om asyl. Det er grunnen til at vi handlet som vi gjorde, opplyser ambassaderåd Bjørn Johannessen i Islamabad.

- Jeg hadde ingen planer om å bli i Norge. Det var intervjueren som påsto at jeg ikke ville reise tilbake, sier Abdul Hameed til Dagbladet.

Samarbeid

- Vi beholdt passet hans og fortalte ham at vi kom til å sende det til den nederlandske ambassaden, hvor han ville få det tilbake. Vi meddelte også nederlenderne det inntrykket vi hadde fått i intervjuet. Dette er ting vi samarbeider med europeiske ambassader om, sier Johannessen.

- Da jeg hentet passet var mitt visum til Nederland strøket, og jeg gikk glipp av et kurs jeg hadde fått stipend for, sier Hameed.

Abdul Hameed forteller at han jobber som designer for Verdens Naturfond (WWF) i Pakistan og at han skulle til Nederland for å gå på et 18 måneder langt kurs. Han søkte om visum til Norge i begynnelsen av november i fjor.

Advokat Arild Humlen er sjokkert over ambassadens framgangsmåte.

- Det er ikke lov å beslaglegge pass på denne måten, og det er uakseptabelt å sende pass til andre lands ambassader med den følge at deres visum blir slettet, sier Humlen. Han leder i Advokatforeningens lovutvalg for flyktning- og asylrett og ble kontaktet av Abdul Hameed i denne saken.

- Har man et klart inntrykk av at en person vil søke asyl i Norge, kan ambassaden nekte vedkommende visum. Men de kan ikke sørge for at en person blir fratatt visumet til et annet land på grunnlag av en diffus risiko for at personen vil hoppe av og søke om asyl, sier Humlen.

Søkte asyl

Abdul Hameed legger ikke skjul på at han for to år siden søkte politisk asyl i Norge.

- Jeg fortalte åpent om dette i intervjuet og sa at jeg ikke lenger hadde behov for asyl. Intervjueren sa da at jeg ikke ville få visum til Norge. Det aksepterer jeg, men jeg aksepterer ikke at de tok passet mitt og sørget for å få strøket mitt visum til Nederland, sier Hameed.

Arild Humlen mener Abdul Hameeds sak ikke er enestående og viser til flere henvendelser han har fått.

- Det virker som om det hersker en kollektiv paranoia overfor visumsøkere i enkelte norske ambassader, sier han.