Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Abdullah Abdullah trekker seg i Afghanistan

Tror ikke den andre valgomgangen vil bli fri og rettferdig.

TREKKER SEG: Abdullah Abdullah trekker seg fra andre og avgjørende omgang i presidentvalget i Kabul. Abdullah kunngjorde søndag at han ikke vil stille opp, fordi hans krav om endringer i regjeringen og den sentrale valgkommisjonen ikke er blitt oppfylt, men han ville ikke oppfordre sine tilhengere til valgboikott. Sittende president Hamid Karzai sier valget vil bli holdt som planlagt. Foto: AFP
TREKKER SEG: Abdullah Abdullah trekker seg fra andre og avgjørende omgang i presidentvalget i Kabul. Abdullah kunngjorde søndag at han ikke vil stille opp, fordi hans krav om endringer i regjeringen og den sentrale valgkommisjonen ikke er blitt oppfylt, men han ville ikke oppfordre sine tilhengere til valgboikott. Sittende president Hamid Karzai sier valget vil bli holdt som planlagt. Foto: AFP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Utfordreren Abdullah Abdullah trekker seg fra presidentvalget i Afghanistan. Han tror ikke den andre og avgjørende valgomgangen 7. november vil bli fri og rettferdig.

Abdullah kunngjorde søndag at siden hans betingelser ikke er blitt innfridd, vil han ikke stille opp igjen mot sittende president Hamid Karzai.

Men han tilføyde at han ikke har bedt sine tilhengere om å boikotte den videre valgprosessen.

Medarbeidere av Karzai sa at valgomgangen kommende lørdag vil bli holdt som planlagt.

- For vårt vedkommende vil vi satse videre på valget, sa Karzais nære medarbeider Moin Marastyal til nyhetsbyrået Reuters.

Protest
- Dette har ikke vært noen enkel avgjørelse å ta, men jeg vil ikke delta i valget, sa Abdullah til politiske tilhengere i Kabul.

Han beskrev beslutningen som en protest mot regjeringens og den uavhengige valgkommisjonens «upassende opptreden».

Men på direkte spørsmål om han vil ha boikott av valgprosessen, svarte han at han «ikke har kommet med noen slik oppfordring».

Hamid Karzai har hevdet at han fikk over 50 prosent av stemmene i første valgomgang 20. august, og utropte seg derfor til valgvinner. Men den afghanske valgkommisjonen mente flere hundre tusen stemmer måtte forkastes som følge av valgfusk.

Krav
Abdullah, som er tidligere utenriksminister i Afghanistan, lå ifølge nyhetsbyrået DPA dårlig an til å beseire Karzai i den nye valgomgangen. Han hadde krevd at presidenten sparket sjefen for valgkommisjonen og tre av ministrene i regjeringen i Kabul.

Uvissheten om den videre valgprosessen har preget afghansk politikk i ukevis.

Samtidig har den islamistiske talibanmilitsen truet med væpnede aksjoner for å holde velgerne borte fra stemmelokalene i den andre omgangen i presidentvalget.

USAs president Barack Obama vurderer å sende opp til 40.000 nye amerikanske soldater til Afghanistan. Det forelå søndag morgen norsk tid ingen umiddelbar kommentar fra Det hvite hus til Abdullah Abdullahs beslutning om å trekke seg.

(NTB)

SOM PLANLAGT:  President Hamid Karzai i Afghanistan mener valget skal holdes som planlagt kommende lørdag. Foto: Sveinung Uddu Ystad

FOTO: SVEINUNG UDDU YSTAD, Dagbladet
SOM PLANLAGT: President Hamid Karzai i Afghanistan mener valget skal holdes som planlagt kommende lørdag. Foto: Sveinung Uddu Ystad FOTO: SVEINUNG UDDU YSTAD, Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media