Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Abdullah ble busset ut fra Norge til Russland. Nå kan han bli tvangsreturnert til Jemen

Har fått beskjed om å skaffe seg billett ut av Russland innen kvelden er omme.

KASTET UT: Abdullah ble busset ut av Norge tirsdag kveld, og har fått beskjed av russiske myndigheter at han må ut av landet innen midnatt torsdag. FOTO: Privat
KASTET UT: Abdullah ble busset ut av Norge tirsdag kveld, og har fått beskjed av russiske myndigheter at han må ut av landet innen midnatt torsdag. FOTO: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tirsdag ble Abdullah (29) og Ahmed (36) fra Jemen busset ut av Norge, fra Storskog til Russland. Siden da har de tatt seg til Moskva, der de nå står i fare for å bli sendt tilbake til Jemen.

Jemen er et land Norge har sluttet å sende asylsøkere tilbake til, grunnet sikkerhetssituasjonen i landet.

Dagbladet har forsøkt å få kontakt med Abdullah, men han har ikke svart. Til VG sier Abdullah at han ikke har penger eller noe sted å sove.

- Jeg håper å få sove et sted. Akkurat nå er jeg i retten, fortalte Abdullah til avisen.

Fikk 12-timersfrist Evy Ellingvåg, operasjonsleder i Foreningen av tolvte januar, engasjerer seg sterkt i de to jemenittenes sak og forteller at de to mennene hadde et russisk multivisum som gikk ut ved midnatt samme kveld som de ble sendt ut av Norge.

På grensen til Russland fikk de et ti-dagers migrasjonsvisum og beskjed om at de måtte melde seg på flyplassen i Moskva innen 48 timer. Da de kom seg dit fikk de en 12 timers frist på å komme seg ut av landet.

- Hvis de ikke greier å innfri dette innen de 12 timene så må de melde seg for politiet. De risikerer da en bot på ca fem euro hver dag de oversitter fristen, eller de blir fengslet. Der vil de da bli sittende til Russland bestemmer seg for at de returnerer dem eller noen kjøper en billett for dem, forteller Ellingvåg.

Alternativt kan de to jemenittene ta seg rundt i Russland uten gyldig opphold. Problemet er at uten gyldig opphold kan de ikke ta inn på hotell og det er svært begrensede transportmuligheter. Skulle de bli stanset av politi eller sikkerhetsmyndigheter vil de bli pågrepet.

Abdullah og Ahmed har ingen penger og er dermed ikke i stand til å skaffe seg billett ut av landet.

- I realiteten tvangsretur Mohammad Ahsan Rashid, Ahmeds advokat, er sterkt kritisk til at norske myndigheter sendte ut de to jemenittene, og mener de må ha kjent til at visumet deres gikk ut samme kveld som de ble sendt ut.

- Dette er i realiteten tvangsretur til Jemen. Norske myndigheter kunne like godt ha sagt at nå åpner de for retur til Jemen igjen, sier Rashid.

Han begrunner det med at det har blitt rettet skarp kritikk mot asylsystemet i Russland, blant annet fra Menneskerettighetsdomstolen.

Rashid fikk saken til Ahmed i det de to mennene ble sendt ut av landet, og har så langt ikke rukket noe annet enn å klage på vedtaket om utsendelse og begjære utsendelsen utsatt.

Han venter på å få tilsendt dokumentene i saken, og kan derfor ikke si noe mer om bakgrunnen for at mennene søker asyl.

I en e-post til VG skriver UDI at de vurderer Russland som et trygt land for de fleste tredjelandsborgere og at asylsøkere derfor må søke beskyttelse hos russiske myndigheter.

I en debatt om asylpolitikk på NRK torsdag kveld opplyste innvandrings- og integreringsministeren at hun har bedt Utlendingsdirektoratet se på saken, skriver NTB.

- Vi undersøker om det er hold i det, om noen er sendt tilbake til Jemen. Det må være helt tydelig at dersom vi blir kjent med informasjon som vil ha betydning for praksis, så vil det selvfølgelig bli fulgt opp. Russland er som hovedregel et trygt land å sende folk tilbake til, sa Listhaug.

I april i fjor stoppet Norge returer til Jemen. Dette ble begrunnet med den forverrede sikkerhetssituasjonen i det krigsherjede landet.

Justisdepertamentet holder på undersøke saken.

MIGRASJONSVISUM: Dette er migrasjonsvisumet de to jemenittene fikk på den russiske grensen. FOTO: Privat
MIGRASJONSVISUM: Dette er migrasjonsvisumet de to jemenittene fikk på den russiske grensen. FOTO: Privat Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media