Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Abdullah ble sendt fra Norge til Russland - nå skal russerne kaste ham ut

Må sannsynligvis dra tilbake til Jemen.

SENDES UT: Abdullah har fått beskjed om at han må komme seg ut av Russland. Denne trappeoppgangen var tilholdsstedet en natt. FOTO: Privat
SENDES UT: Abdullah har fått beskjed om at han må komme seg ut av Russland. Denne trappeoppgangen var tilholdsstedet en natt. FOTO: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg har det veldig dårlig. Jeg hater livet mitt, sier Abdullah til Dagbladet.

Før helgen omtalte Dagbladet Abdullah og kameraten Ahmed,
begge fra Jemen. De ble busset fra Storskog til Russland for en snau uke siden.

Skal deporteres
Fredag fikk Abdullah en rettslig kjennelse som sier at han har brutt russisk lov om opphold. Han har ikke visum og dermed har han heller ikke lov til å oppholde seg i landet.

Kjennelsen slår derfor fast at han dømmes til deportering fra Russland og til å betale 5000 rubler. Han kan klage på vedtaket innen 10 dager.

- Jeg jobbet med menneskerettigheter i Jemen. Det er folk som er ute etter meg der, forteller Abdullah, som flere ganger i løpet av intervjuet understreker at han ikke vil tilbake til hjemlandet.

Abdullah snakker gebrokken engelsk og høres sliten ut.

Skal sove på hostel
Frem til nå har han sovet i en trappeoppgang, fordi personer uten lovlig opphold ikke får ta inn på hverken hoteller eller hosteller.

Lørdag formiddag sendte Abdullah en bildemelding til Dagbladet, der han selv var avbildet i en trappeoppgang.

- Se hvor jeg bor nå, skrev Abdullah.

Men etter utvisningsvedtaket har Abdullah papirer som gjør at han kan ta inn på hostel frem til han må reise eller deporteres om 15 dager.

Abdullah kom til Russland sammen med sin venn Ahmed. De to ble busset ut av Norge fra Storskog tirsdag i forrige uke. De hadde et russisk multivisum som gikk ut samme kvelden som de ble utsendt. På grensen til Russland fikk de et ti-dagers migasjonsvisum og beskjed om at de måtte komme seg til flyplassen i Moskva innen 48 timer.

Abdullah sier han er redd for å bli arrestert.

- Ja, vi blir behandlet som kriminelle på grunn av papirene våre, sier han.

Ifølge Abdullah er Ahmed i retten mandag.

- I realiteten tvangsretur
Mohammad Ahshan Rashid, som er Ahmeds advokat, mente at norske myndigheter må ha kjent til at visumet til de to mennene var i ferd med å gå ut.

- Dette er i realiteten tvagsretur til Jemen. Norske myndigheter kunne like godt ha sagt at nå åpner de for retur til Jemen igjen, sa Rashid til Dagbladet.

Han fikk saken til Ahmed i det de to mennene var i ferd med å bli sendt ut av landet, og hadde da Dagbladet snakket med ham ikke fått tilgang til dokumentene i Ahmeds sak, og visste derfor lite om bakgrunnen for at mennene hadde flyktet fra Jemen.

I en debatt på NRK torsdag kveld sa innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug at hun hadde bedt UDI se på saken.

«Norge anser Russland som et trygt land for de fleste tredjelandsborgere, jfr. politisk instruks. Vi har foreløpig ingen indikasjoner på det motsatte, men hvis vi skulle få slike signaler, vil vi revurdere vår praksis», skriver UDI i en e-post til Dagbladet.

VEDTAK: Dette vedtaket sier at Abdullah dømmes til deportering fra Russland. FOTO: Privat
VEDTAK: Dette vedtaket sier at Abdullah dømmes til deportering fra Russland. FOTO: Privat Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media