Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Abdullah Öcalan kan bli henrettet

Ankara : Tyrkiske myndigheter har begynt forhørene av kurderlederen Abdullah Öcalan, meldte den tyrkiske TV-kanalen NTV i dag morges. - Han risikerer dødsstraff, sier den tyrkiske statsministeren, Bulent Ecevit.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rettssaken mot Öcalan vil bli ført på øya Imrali i Marmarahavet, ifølge NTV-meldingen. Statsminister Bulent Ecevit vil ikke utelukke at dødsdom og henrettelse blir utgangen for lederen for den kurdiske geriljalederen, som er blitt kalt Tyrkias «statsfiende nummer én».

De siste 15 årene har Tyrkia ikke henrettet en eneste dødsdømt fange, framholdt Ecevit i TV-kanalen NTV i går kveld. Men, la han til, dette tilfellet er annerledes. - Selvfølgelig har vi en ny situasjon. De følelsesmessige reaksjonene kan bli annerledes. Derfor er jeg ikke sikker og kan ikke forutsi noe, sa statsministeren.

Harde avhør

Öcalan holdes i et fengsel på en øya Imrali i Marmara-havet, som er havområdet mellom Svartehavet i nord og Egeerhavet i sør. Her avhøres han nå kontinuerlig av etterforskere fra sikkerhetsdomstolene, sikkerhetstjenesten MIT, det halvmiltære politiet og Tyrkias generalstab.

Tyrkia forsvarer avvisningen av tre av Öcalans advokater, som i går ble satt på flyet tilbake til Nederland. Det var for å unngå provokasjoner, sier utenriksminister Ismail Cem. En tysk og to nederlandske advokater forsøkte å få kontakt med sin klient som de da ikke visste hvor befant seg.

- Vi kjenner til at disse personene har forbindelse med en rekke terrororganisasjoner. De skulle lese opp en erklæring her for å provosere oss til å pågripe dem, og dermed skape store probemer for oss, var utenriksministerens forklaring.

Öcalan har klaget sin sak inn for den europeiske menneskerettsdomstolen i Strasbourg. Han krever at domstolen skal fordømme avvisningen av hans advokater og andre tyrkiske avgjørelser som har gått i hans disfavør.

I Tyrkia arresterte politiet mer enn 350 medlemmer av landet største lovlige kurderparti. De fleste ble pågrepet i Istanbul, mens myndighetene ikke hadde oversikt over hvor mange som ble anholdt i de sørøstlige deler av landet, sa en polititalsmann.

Protester

De voldsomme protestene mot Öcalans arrestasjon og transport til Tyrkia fortsetter i Europa. I London holder kurdiske aktivister en ambassadeansatt som gissel på andre døgnet i den greske ambassade, mens hundrevis av demonstranter holdt ut i det kalde regnet utenfor. Demonstrantene i ambassaden sa at de sultestreiket. En av dem truet på telefon til Reuters med at de ville brenne seg i hjel, hvis politiet forsøkte å storme bygningen.

I Berlin skjøt og drepte sikkerhetsvakter i går en kvinne og to menn og såret minst 15 andre som forsøkte å storme Israels ambassade. I Jerusalem forsvarte statsminister Benjamin Netanyahu drapene med at sikkerhetsvaktene hadde ordre om å forsvare israelsk liv og eiendom.

Stormingen skjedde etter ryktene om at den israelske sikkerhetstjenesten Mossad hjalp Tyrkia med å bortføre Öcalan, noe Netanyahu har benektet på det sterkeste.

Jerusalem-avisen Maariv skriver i dag at tysk politi ikke gjorde jobben sin da ambassaden ble angrepet «bare få hundre meter fra stedet der Hitlers bunker i sin tid lå».

Brannbomber

Fem tyrkere ble skadd og fire tyrkiske forretningslokaler angrepet med brannbomber under nye protestaksjoner i tyske byer natt til torsdag. I byen Heilbronn i det sørlige Tyskland gikk kurdiske ungdommer med baseballkøller løs på en tyrkisk kulturinstitusjon.

Dansk politi venter mer uro etter at EU-kommisjonens kontor i København ble okkupert av kurdere i går. Det er opprettet en egen kommandosentral i Københavns politihus.

I Bonn understreket statsminister Gerhard Schröder og innenriksminister Otto Schily at Tyskland ikke vil tolerere at kurdere og tyrkere tar med seg konflikten og fortsetter voldshandlingene på tysk jord. Det bor mer enn 2,1 millioner tyrkiske statsborgere i Tyskland.

Av disse er rundt en halv million kurdere. Tyske myndigheter har balansert på stram line for å unngå at konflikten mellom kurdere og tyrkere skal utfolde seg i Tyskland. Imens fortsetter Tyrkia konflikten med en ny offensiv inne i Nord-Irak, angivelig for å hindre «provokasjoner» fra Öcalans PKK-gerilja.

(NTB-Reuters-DPA)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media