Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Abdullah kan trekke seg fra valget i Afghanistan

Forhandlingene mellom Afghanistans president Hamid Karzai og utfordreren Abdullah Abdullah har brutt sammen.

VURDERER Å TREKKE SEG: Utfordrer Abdullah Abdullah. Foto: AFP PHOTO/SHAH Marai/SCANPIX
VURDERER Å TREKKE SEG: Utfordrer Abdullah Abdullah. Foto: AFP PHOTO/SHAH Marai/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Forhandlingene mellom Afghanistans president Hamid Karzai og utfordreren Abdullah Abdullah har brutt sammen. Abdullah vurderer nå å trekke seg fra andre valgomgang, sier en diplomat.

De to har de siste dagene forhandlet om betingelsene for avviklingen av valget 7. november, og Abdullah har kommet med krav som skal gjøre valget troverdig. Han krevde lørdag et umiddelbart løfte om at kravene blir innfridd, sa den ikke navngitte diplomaten.

- Hvis vi ikke i løpet av dagen får forsikringer om at våre betingelser vil bli oppfylt, vil han søndag kunngjøre at han trekker seg. Vi vil ikke delta i et valg uten fritt innsyn i avviklingen og uten garantier mot fusk, bekreftet en medarbeider av Abdullah.

Følges nøye

Den politiske utviklingen i Kabul følges nøye av USAs president Barack Obama, som vurderer å sende flere amerikanske soldater til Afghanistan. Utenriksminister Hillary Clinton mener sittende president Hamid Karzai kan bli lovlig gjenvalgt, selv om Abdullah boikotter andre valgomgang.

Abdullah avlyste lørdag en reise til India, noe som førte til økte spekulasjoner om at han vil trekke seg fra andre valgomgang.

- Han blir værende på grunn av valgsituasjonen, sa hans medarbeider Ali Farhad Howaida, uten å forklare nærmere hva dette innebar, men det var ventet at Abdullah selv ville komme med en avklaring søndag.

En vestlig diplomat som ba om å få være anonym, mente mye nå tyder på at det ikke blir noen ny omgang i presidentvalget.

- Signalene er klare, Abdullah driver ingen valgkamp, sa diplomaten.

Håper på løsning

- Alle retter nå blikket mot de to politiske leirene, og håper de kan finne fram til en kompromissløsning som vil gjøre det unødvendig å holde en andre valgomgang, framholdt diplomaten overfor nyhetsbyrået Reuters.

Den første valgomgangen 20. august ble skjemmet av omfattende fusk. Abdullah har krevd at Karzai avsetter sjefen for den uavhengige valgkommisjonen og at fire ministre som drev valgkamp for den sittende statssjefen, midlertidig fratas sine stillinger.

Karzai, som ifølge valgkommisjonen fikk 49,67 prosent av stemmene i første valgomgang, har så langt sagt blankt nei til disse kravene. En kandidat må ha en oppslutning på minst 50 prosent pluss én stemme for å bli valgt til president i Afghanistan.

(NTB)


LA VÅPNENE LIGGE:Denne plakaten oppfordrer afghanerne til å la våpnene ligge og stemme på sittende president Hamid Karzai. Den politiske situasjonen i Afghanistan tilspisser seg, etter rykter om at Karzais motkandidat Abdullah Abdullah kan komme til å trekke seg fra andre omgang i det afghanske presidentvalget 7. november. Ryktene var lørdag verken bekreftet eller tilbakevist. Foto: REUTERS / Morteza Nikoubazi / SCANPIX
LA VÅPNENE LIGGE:Denne plakaten oppfordrer afghanerne til å la våpnene ligge og stemme på sittende president Hamid Karzai. Den politiske situasjonen i Afghanistan tilspisser seg, etter rykter om at Karzais motkandidat Abdullah Abdullah kan komme til å trekke seg fra andre omgang i det afghanske presidentvalget 7. november. Ryktene var lørdag verken bekreftet eller tilbakevist. Foto: REUTERS / Morteza Nikoubazi / SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media