Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Abdullah vant over motvillig Karzai

Opposisjonslederen i Afghanistan sier han gjerne taper - bare det er folket som vinner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Afghanistans president Hamid Karzai måtte til slutt gi etter for det stadig økende presset om en ny valgrunde etter anklagene om massivt valgjuks i den forrige runden.

Og det betyr at erkerivalen og tidligere utenriksminister Abdullah Abdullah kan inkassere en viktig moralsk seier før han får omkamp i et presidentvalg som nå har blitt svært vanskelig for alle parter.

- Jeg tror det har vært mange klager på hvordan dette er blitt håndtert, og bildet som er skapt av juks har overskygget dette valgets troverdighet. Det er svært viktig at valgkommisjonen tar ut stemmene knyttet til valgfusket slik at resultatet blir rent og i tråd med hva det afghanske folk faktisk har stemt, sa Abullah til Dagbladet da vi møtte ham i Kabul for noen uker siden.

Resignerte i dag
Det var en svært presset president Karzai som i dag kunngjorde at at han aksepterer den afghanske valgkommisjonens konklusjon om massivt valgfusk og uregelmessigheter. Flankert av FNs spesialutsending Kai Eide og den amerikanske senatoren og ekspresidentkandidaten John Kerry gjorde Karzai det klart at folkets vilje er langt viktigere enn hvem som kåres til valgvinner.

- Det var ikke viktig hvem vinneren var, og vi må overlate til det afghanske folk å dømme. Om jeg er vinneren er selvfølgelig av interesse for meg. Men jeg foretrekker den nasjonale interessen til Afghanistan fremfor min egen personlige interesse, sa Karzai.

Har bedt Norge om forståelse
Men Karzai og hans støttespillere har kjempet til det lengste mot en ny valgrunde. Spesielt i kulissene.

Dagbladet er kjent med at presidenten overfor blant andre norske myndigheter har søkt forståelse for at anklagene om valgfusk, og trusselen om omvalg, ikke må få ødelegge for hans ønsker om å videreføre arbeidet som president for å skape et stabilt og demokratisk Afghanistan.

Men timingen kunne neppe vært dårligere for den hardt pressede presidenten. Etter presidentskiftet i USA har afghanske myndigheter måttet tåle et langt mer kritisk blikk fra sin fremste støttespiller. Mens NATOs toppsjef i Afghanistan, den amerikanske generalen Stanley McCrystal, trygler om opp mot 40 000 nye amerikanske soldater, er Barack Obama under stadig større press på hjemmebane.

Bråk og kaos
Å sende flere NATO-soldater til Afghanistan når regjeringen der beskyldes for massiv valgfusk skaper komplikasjoner. Og det har Karzai merket godt i sin kontakt med omverdenen.

Bråket mellom FNs spesialutsending Kai Eide og hans nå sparkede nestkommanderende Peter Galbraith har har bidratt til ytterligere temperatur i valgfusksaken.

Derfor har Karzai fått klar beskjed fra samarbeidspartnerne i vesten at et troverdig valg og reell demokratisk fremgang nå er viktigere enn Karzai i førersetet. Og det var denne erkjennelsen Karzai ga uttrykk for under pressekonferansen i dag.

Ny runde
En klagekommisjon besluttet mandag å underkjenne alle stemmene fra 210 valglokaler etter at det ble påvist klare tegn til valgfusk, blant annet at flere urner var fylt med stemmesedler som var fylt ut av samme penn.

Det betyr at rundt 1,3 millioner stemmer er kjent ugyldige - cirka en firedel av alle stemmene som ble avgitt, og det betyr igjen at Karzai er fratatt rundt en tredel av sine stemmer og ender med under halvparten som kreves for å avgjøre valget i første runde.

- Jeg har sagt til norske myndigheter at demokratiet ikke må betraktes som et luksus for dette landet, men som hovedkilden til vår overlevelse. Hvis ikke vil ekstremistene lykkes.

- Denne prosessen vil dessverre ikke være feilfri, takket være omstendighetene og sjanser vi alt har latt gå fra oss. Men for å beholde troverdigheten med tanke på helheten, er det viktig at vi anerkjenner at det har vært problemer, men at resultatet blir det folket faktisk stemte på. Og hvis det betyr en andre runde, skal ikke det bekymre oss. Ja, det gjør det vanskeligere, det vil kreve stor innsats, men det er viktig - faktisk avgjørende for å redde den politiske prosessen og folks tillit til denne prosessen, sa presidentkandidat og Karzais hovedmotstander Abdullah Abdullah til Dagbladet.

Kritisk til presidenten
Da Dagbladet møtte Abdullah hadde han lite positivt å si om Karzai, som han selv har sittet i regjering med. Allerede før valget ble Karzai og hans maktapparat beskyldt for korrupsjon, vanstyre og forspilte sjanser i et stadig mer urolig Afghanistan.

Abdullah tror fred og demokrati fremdeles kan vinnes med vestens hjelp, men at det vil kreve en bedre regjering i Kabul en den Karzai har stått for de siste årene.

- Strategien avhenger av hvilken partner dere har i Afghanistan. Og hvis partneren er en som svikter sitt eget folk, er også jeg pessimistisk, sa Abdullah til Dagbladet.

Han var klar på at det ikke ville bli snakk om samarbeid før valgfusket ble anerkjent og ryddet opp i.

- Skaden bli varig hvis ikke vi klarer å redde denne prosessen. Og jeg vil aldri være på laget som driver juks, sa Abdullah.

Ringte Karzai

Men etter at president Hamid Karzai i dag ga sin støtte til valgkommisjonen, og aksepterer en ny valgrunde 7. november, ringte Abdullah sin rival for å takke ham.

- Han snakket om nasjonal samling og viktigheten av en ny valgrunde, som er nøyaktig det samme som jeg har villet. Så det var en høflig samtale, der jeg uttrykte min takknemlighet, sier Abdullah til BBC.

Han sier valgrunden er viktig, selv om den vil by på enorme utfordringer grunnet vinteren i Afghanistan. At Karzai fremdeles regnes som favoritt til å vinne, hevder Abdullah er underordnet.

- Jeg har sagt til norske myndigheter at demokratiet ikke må betraktes som et luksus for dette landet, men som hovedkilden til vår overlevelse. Hvis ikke vil ekstremistene lykkes. Vi lykkes ikke før folk har tillit til den politiske prosessen. Først da kan du skuffe de som driver opprør, og bringe håp til de som tror på demokrati og bedring i Afghanistan, sa Abdullah til Dagbladet.

AVGJØRENDE: Presidentkandidat og hovedmotstander Abdullah Abdullah har hele veien kjempet for en ny valgrunde. Her gjester han den norske ambassaden i Kabul. Foto: Kristoffer Egeberg
AVGJØRENDE: Presidentkandidat og hovedmotstander Abdullah Abdullah har hele veien kjempet for en ny valgrunde. Her gjester han den norske ambassaden i Kabul. Foto: Kristoffer Egeberg Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling