Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Abdullah Vcalan kan bli henrettet

Den kurdiske opprørslederen Abdullah Vcalan kan få dødsstraff. Tyrkias statsminister Bulent Ecevit vil ikke utelukke at det blir utgangen for landets «fiende nummer én».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De siste 15 årene har Tyrkia ikke henrettet en eneste dødsdømt fange, fremholdt Ecevit i TV-kanalen NTV onsdag kveld. Men, la han til, dette tilfellet er annerledes.

- Selvfølgelig har vi en ny situasjon. De følelsesmessige reaksjonene kan bli annerledes. Derfor er jeg ikke sikker og kan ikke forutsi noe, sa statsministeren.

Vcalan holdes i et fengsel på en øy i Marmara-sjøen utenfor Tyrkia.

- Ville provosere

Tyrkia forsvarer avvisningen av tre av Vcalans advokater, som onsdag ble satt på flyet tilbake til Nederland. Det var for å unngå provokasjoner, sier utenriksminister Ismail Cem. Det var en tysk og to nederlandske advokater som forsøkte å få kontakt med sin klient som de på det tidspunktet ikke visste hvor befant seg i Tyrkia.

- Vi kjenner til at disse personene har forbindelse med en rekke terrororganisasjoner. De skulle lese opp en erklæring her for å provosere oss til å pågripe dem, og dermed skape store probemer for oss, var utenriksministerens forklaring.

Truer med å brenne seg ihjel

De voldsomme protestene mot Vcalans arrestasjon og transport til Tyrkia fortsetter flere steder tidlig torsdag morgen.

I London holder kurdiske aktivister en ambassadeansatt som gissel på andre døgnet i den greske ambassaden, mens hundrevis av demonstranter holder ut i det kalde regnet utenfor bygningen. Demonstrantene i ambassaden sier de sultestreiker. En av dem truet på telefon til Reuters med at de vil brenne seg i hjel hvis politiet forsøker å storme ambassaden.

I Berlin skjøt og drepte israelske sikkerhetsvakter en kvinne og to menn og såret minst 15 andre som forsøkte å storme Israels ambassade onsdag. Stormingen skjedde etter ryktene om at den israelske etterretningsorganisasjonen Mossad hjalp Tyrkia med å bortføre Vcalan.

Forsvarer drapene

I Jerusalem forsvarte statsminister Benjamin Netanyahu drapene med at sikkerhetsvaktene hadde ordre om å forsvare israelsk liv og eiendom. Han benektet på det sterkeste at Israel på noen som helst måte var involvert i aksjonen mot kurderlederen.

I Bonn understreket statsminister Gerhard Schröder og innenriksminister Otto Schily at Tyskland ikke vil tolerere at kurdere og tyrkere tar med seg konflikten og fortsetter voldshandlingene på tysk jord. Det bor mer enn 2,1 millioner tyrkiske statsborgere i Tyskland. Av dem er rundt en halv million kurdere. Tyske myndigheter har balansert på stram line for å unngå at konflikten mellom kurdere og tyrkere skal utfolde seg i Tyskland.

(NTB-DPA-Reuters)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media