Abels fabel

Navn: Morten Abel Knutsen Alder: 37 Yrke: Popstjerne

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han har klart det igjen. Nærmere 20 år etter Mods og ti år etter gjennombruddet med The September When er solosuksessen et faktum. I går debuterte albumet med den T.S. Eliot-inspirerte tittelen «Here We Go Then, You And I» på VG-listas førsteplass. De som kjenner Morten Abel er ikke overrasket over at han har fått det til nok en gang. Den boblende energien, nysgjerrigheten og idérikdommen har fulgt ham siden han kom til Stavanger som en helt vanlig Knutsen på slutten av 70-tallet.

Abel snakket kav nordlending da han kom til siddisbyen. Men etter et halvt år med terping på gutterommet, var den biten på plass. Dermed lå verden og ventet på tenåringen. En annonse i lokalavisa førte ham til audition i gruppa Mods. Morten fikk vokalistjobben, og det gikk ikke lange tida før han mestret å skrive tekster på stavangerdialekt. Hans lille perle av en låt, «Tore Tang», førte Mods' debutalbum «Revansje» til de store høyder i oljebyen. Den dag i dag blir mange siddiser røde i kinnene når de hører «Tore Tang». Den lokale selvfølelsen blusset opp, takket være en låt skrevet av en fyr som nettopp hadde flyttet fra Bodø!

Men fjellene sto i veien for Mods. Det ble med verdensberømmelsen på Vestlandet. Så ble det stille rundt Abel noen år, før han i 87 dannet The September When. Gruppas album nummer to «Mother I've Been Kissed» toppet de hjemlige hitlistene i ukevis høsten 89 og de fem neste årene var de konger på det norske popberget. 370000 plater seinere var det slutt. Tidligere bandkollegaer bekrefter at det var Abels hang til å omtale The September When som «hans band» som førte til splittelsen.

Sær, snål og drømmende. Morten Abel er kunstnertypen som ofte lever hardt og som nekter å gi slipp på frihetsfølelsen. Bekjente betegner Abel som en sammensatt personlighet. Det ene året vil han finne roen på et småbruk på Jæren, det neste loffer han gate- og hybellangs rundt i London, hvileløs og jaktende på sitt neste kreative kick. På den ene siden er han en mann med jernvilje, den fødte popstjerne og en karismatisk frontfigur. Andre ganger er han blyg og sjenert, ja, nærmest unnselig.

Uansett: Morten Abel får det til. Og rapporter fra turnéåpningen i Stavanger tirsdag forteller at dametekket fortsatt er der i stort monn. Men, jenter: Han har faktisk samboer!