Meklerhus bistår namsmannen i tvangssalget av IT-selskapet Confirmit

ABG bistår i tvangssalget av Alexander Vik-selskap

ABG Sundal Collier ser etter kjøpere til aksjer i IT-selskapet Confirmit, hvor Alexander Viks far (92) er registrert som eier.

KATT-OG-MUS: Etter en rettsavgjørelse i London i 2013 har Deutsche Banke drevet en katt-og-mus-jakt på den norske milliardæren Alexander Vik (bildet) og hans familie og selskaper. Nå har banken fått gjennomslag ved Høyesterett i Norge, og aksjene i det norske IT-firmaet Confirmit skal tvangsselges. Foto: Keith Hammett / Dagbladet
KATT-OG-MUS: Etter en rettsavgjørelse i London i 2013 har Deutsche Banke drevet en katt-og-mus-jakt på den norske milliardæren Alexander Vik (bildet) og hans familie og selskaper. Nå har banken fått gjennomslag ved Høyesterett i Norge, og aksjene i det norske IT-firmaet Confirmit skal tvangsselges. Foto: Keith Hammett / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Slik Dagbladet meldte i juni, er det klart for tvangssalg av aksjene i IT-selskapet Confirmit, som den norske milliardæren Alexander Vik (64) i 2015 overførte til sin far Erik Martin Vik (92).

Nå har meklerhuset ABG Sundal Collier fått oppdraget med å bistå namsmannen i tvangssalget.

- Jeg kan bekrefte at namsmannen har oppnevnt oss, sier Knut Brundtland, styreformann i ABG Sundal Collier, til Dagbladet.

Confirmit-konsernet hadde i 2018 en egenkapital på omkring 400 millioner kroner og 420 ansatte i Norge, USA og flere andre land.

Langt skritt nærmere

Etter at Høyesteretts ankeutvalg i mai i år forkastet Erik Martin Viks anke av en dom i Borgarting lagmannsrett, gjenstår det ikke flere ankemuligheter.

FIKK SALGSOPPDRAGET: - Vi fikk oppdraget før sommeren, og henvender oss til markedet, sier ABG Sundal Colliers styreformann Knut Brundtland. Foto: Terje Bendiksby/NTB Scanpix
FIKK SALGSOPPDRAGET: - Vi fikk oppdraget før sommeren, og henvender oss til markedet, sier ABG Sundal Colliers styreformann Knut Brundtland. Foto: Terje Bendiksby/NTB Scanpix Vis mer

Dermed er Deutsche Bank et langt skritt nærmere å kunne innkassere en betydelig sum i sin mangeårige kamp for å inndrive gjeld fra Alexander Viks selskap Sebastian Holdings i skatteparadiset Turks & Caicos.

Knut Brundtland forteller at ABG Sundal Collier er i gang med salgsjobben.

- Vi fikk oppdraget før sommeren, og henvender oss til markedet, sier Brundtland, som ikke vil gi detaljer om hvordan salgsarbeidet foregår.

Selv om aksjene i Confirmit har stått i Erik Martin Viks navn, har norsk rett kommet til at de i realiteten tilhører Sebastian Holdings.

I februar i år mente Borgarting lagmannsrett at det er «klart mest nærliggende at Confirmit-aksjene ble overført for å unndra dem fra Deutsche Banks dekning». Banken fikk også tilkjent fem millioner kroner i sakskostnader.

Avgjørende seier

Gjelda til Deutsche Bank oppsto etter at Sebastian Holdings høsten 2008 gikk på en millardsmell i handel med valuta.

Omtrent samtidig ble aksjene i norske Confirmit overført fra Sebastian Holdings til Monaco-bosatte Alexander Vik personlig.

Også andre eiendeler - verdt milliarder av kroner - ble flyttet fra Sebastian Holdings til Vik-familien og deres øvrige selskaper. Siden da har striden rast mellom Deutsche Bank og Alexander Vik, i blant annet USA, England og Norge.

I 2013 vant banken en avgjørende seier i retten i London, og fikk tilkjent cirka 300 millioner dollar inkludert renter fra Sebastian Holdings - over 2,5 milliarder kroner i dagens pengeverdi.

Krevde tvangsfullbyrdelse

Fra da av trappet banken opp pengejakten, og gikk også etter Alexander Vik og hans familie personlig.

I 2016 kastet Deutsche Bank sitt blikk på det norske IT-firmaet Confirmit, og krevde tvangsfullbyrdelse av den engelske dommen - et krav banken nå er i ferd med å få oppfylt.

Dagbladet har ikke fått kontakt med Erik Martin Viks advokat Hans Ingvald Stensholdt i advokatfirmaet Kluge.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer