MISTENKT FOR TERRORISME: Abid Naseer, som er mistenkt for terrorplaner mot blant annet Norge og t-banen i New York, ble i dag framstilt for retten i USA. Tegning: JANE ROSENBERG/REUTERS/NTB SCANPIX

24 år gamle Naseer nektet ifølge Fox News for straffeskyld under fengslingsmøte.
MISTENKT FOR TERRORISME: Abid Naseer, som er mistenkt for terrorplaner mot blant annet Norge og t-banen i New York, ble i dag framstilt for retten i USA. Tegning: JANE ROSENBERG/REUTERS/NTB SCANPIX 24 år gamle Naseer nektet ifølge Fox News for straffeskyld under fengslingsmøte.Vis mer

Abid (24) risikerer livstid etter at han skal ha planlagt terror mot Norge

Selv nekter han all straffeskyld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet/NTB): Abid Naseer, som er mistenkt for terrorplaner mot blant annet Norge og t-banen i New York, ble i dag framstilt for retten i USA.

24 år gamle Naseer nektet ifølge Fox News for straffeskyld under fengslingsmøte.

Dommeren bestemte at Naseer skal holdes fengslet uten mulighet for kausjon fram til rettsaken starter 7. mars.

Risikerer livstid Aktoratet vil under rettsaken forsøke å bevise at Naseer var med på å samle inn bombeingredienser, forberede terrorangrep, og at han var i kontinuerlig kontakt med andre a-Qaida-terrorister. Hvis han blir kjent skyldig kan Naseer få livstid.

Naseer var en av elleve menn som ble pågrepet i Manchester i 2009 mistenkt for å ha planlagt bombeangrep i Manchester og New York.

NTB har tidligere skrevet
at Naseer er mistenkt for å ha tilknytning til den såkalte terrorplanleggingssaken i Norge, og for å ha vært i kontakt med de tre domfelte Mikael Davud, Shawan Sadek Saeed Bujak og David Jakobsen.

Bryllup var kode Davud og Bujak ble funnet skyldig i å ha planlagt terrorangrep mot danske Jyllands-Posten og tegneren Kurt Westergaard. Jakobsen ble frikjent for terrorplanlegging i lagmannsretten, men fikk fire måneders fengsel for å ha kjøpt en ingrediens som kan brukes til å lage bomber.

Det er første gang noen ble dømt i Norge for terrorplanlegging.

I en erklæring fra amerikanske myndigheter blir Naseer knyttet til Al-Qaida-styrte terrorceller i både Norge, USA og i Storbritannia:

Bevis vil vise at Naseer bidro med personell (både seg selv og andre) som skulle handlet under al-Qaidas kontroll angrep i USA, England og Norge i 2009, og at kommunikasjonen i epostene om bryllup, ekteskap, kjærester, datamaskiner og vær var koder som refererte til angrep, bombeingredienser, reisedokument og bombemål, meldte NRK tidligere i januar.

Ikke nok bevis Britisk påtalemyndighet har tidligere slått fast at det ikke finnes nok beviser til å stille Naseer for retten, men en britisk domstol støttet politiet og sikkerhetstjenesten som mente at han utgjorde en sikkerhetsrisiko. Han kunne imidlertid ikke utleveres til sitt hjemland Pakistan fordi han der kunne bli utsatt for tortur. I stedet blir han nå utlevert til USA.

Naseer anket den britiske regjeringens beslutning om utlevering til Den europeiske menneskerettighetsdomstolen, men tapte saken.

I USA risikerer Naseer en livstidsdom og soning på høyrisikoavdeling i et av de mest lukkede fengslene i landet, skriver NTB.

DØMT: 
NTB har tidligere skrevet at Naseer er mistenkt for å ha tilknytning til den såkalte terrorplanleggingssaken i Norge, og for å ha vært i kontakt med de tre domfelte Mikael Davud (tegningen), Shawan Sadek Saeed Bujak og David Jakobsen.
Tegning: MARCO VAGLIERI/NTB SCANPIX
DØMT: NTB har tidligere skrevet at Naseer er mistenkt for å ha tilknytning til den såkalte terrorplanleggingssaken i Norge, og for å ha vært i kontakt med de tre domfelte Mikael Davud (tegningen), Shawan Sadek Saeed Bujak og David Jakobsen. Tegning: MARCO VAGLIERI/NTB SCANPIX Vis mer