Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Grande beklager, men husker ikke hvordan ordene falt

- Abid noterte alt hun sa

Mens Trine Skei Grande skjelte ham ut, sa at han ikke var til å stole på, at han løy og undergravde Venstre, satt Abid Raja ganske stille og noterte tiraden fra egen partileder.

BEKLAGER: Venstre-representant Abid Raja skal være sykmeldt etter at Venstre-leder Trine Skei Grande beskyldte han for å undergrave hele budsjettprosessen og eget parti, ifølge Dagens Næringsliv sine kilder. I kveld delte kulturministeren ut språkpris på Abbediengen Hovedgård, der et pressekorps ventet på en kommentar. Reporter: Tr... Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det får Dagbladet bekreftet fra kilder som var til stede i statsrådssalen på Stortinget den 10. november.

Uten å vite at telefonsamtalen med finanskomiteens leder Henrik Asheim i Høyre var satt på høyttaler, kom Grande med et kraftig utfall mot sin egen betrodde partifelle.

- Du kan ikke stole på noe av det han sier, sa Venstre-lederen om Raja. Hun beskyldte ham også for å lyve og undergrave budsjettprosessen og partiet.

BEKLAGER: Kulturminister og Venstre-leder Trine Skei Grande sier hun beklager utfallet om Abid Raja, som flere fikk høre fordi telefonsamtalen ble satt på høyttaler. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
BEKLAGER: Kulturminister og Venstre-leder Trine Skei Grande sier hun beklager utfallet om Abid Raja, som flere fikk høre fordi telefonsamtalen ble satt på høyttaler. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

- Han er ute etter å ta meg, fulgte hun opp med.

Etter det Dagbladet kjenner til, forholdt Raja seg ganske rolig, mens han hørte på bakvaskelsene fra egen partileder. En kilde som var til stede opplyser at Venstre-profilen noterte ned alt hva Grande sa, noe flere i og rundt partiet i ettertid er gjort kjent med.

- Husker ikke

Abid Raja som er finanspolitisk talsperson, parlamentarisk nestleder og medlem av presidentskapet på Stortinget, vil selv ikke kommentere saken overfor Dagbladet og viser til at han er sykmeldt av stortingslegen.

UNDERGRAVER: Venstre-leder Trine Skei Grande avviser at hun mener Abid Raja undergraver partiet, selv om det var nettopp dette hun sa på telefon til Høyres Henrik Asheim.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
UNDERGRAVER: Venstre-leder Trine Skei Grande avviser at hun mener Abid Raja undergraver partiet, selv om det var nettopp dette hun sa på telefon til Høyres Henrik Asheim. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

Da Grande mandag ettermiddag møtte pressen i forbindelse med et oppdrag som kulturminister på Abbediengen i Oslo, beklaget hun utfallet mot Raja.

- Jeg er lei meg for at han er sykmeldt og at jeg sa noe dumt i en opphetet situasjon. Vi har hatt en konflikt, og det jeg sa kom feil ut, sa hun.

Men Venstre-lederen sa også at hun ikke var i stand til å gjenta helt presist hva det var hun hadde sagt om Raja i samtalen, som ifølge kilder varte i 3-4 minutter.

- Nei, det husker jeg ikke sånn ordrett. Det var i en situasjon der jeg snakket ganske lenge med Henrik Asheim. Jeg gjorde noe dumt og har sagt unnskyld, sa Grande, som avviser at hun mener Raja undergraver henne og partiet.

- Det var dumt sagt. Det var dumme ord å bruke. Det tårnet seg opp inni meg, sa hun.

Sykmeldt

Det var Dagens Næringsliv som først kunne fortelle at Abid Rajas sykmelding har sammenheng med utskjellingen som Grande kom med over telefon, mens budsjettforhandlingene på Stortinget var i startfasen.

Konflikten mellom de to rammer partiet i en viktig fase, midt i sonderingene om en flertallsregjering med Høyre, Frp og KrF.

- Det er selvsagt ganske kritisk, sier en sentral kilde i Venstre til Dagbladet. En annen kilde uttrykker seg på denne måten:

- En slik konflikt er energitappende for hele partiet.

Dagbladet har spurt flere i Venstre om hva de tror må til, for at konflikten mellom de to partitoppene kan løse seg.

- Hun må legge seg enda mer flat, sa en av kildene, i forkant av Grandes korte pressetreff.

- Sammensatt forhold

Forholdet mellom Grande og Raja har ved flere anledninger vært anstrengt, men bildet er sammensatt, for de to har også samarbeidet tett og nært i lange perioder.

- Forholdet er ganske komplekst. Trine har jo vist Abid stor tillit og bidratt til å løfte ham fram, sier en sentral partikilde til Dagbladet.

Internt i partiet skal Venstre-lederen stå støtt, trass i svake målinger og manglende synlighet. Den ferske kulturmeldinga og budsjettforslaget fra regjeringen viser Venstres gjennomslag, hevdes det. Men spørsmålet er om konflikten med Raja endrer på noe av dette.

- Abid er initiativrik og akitv. Han er godt likt og nyter høy tillit i stortingsgruppa, men det er ikke alltid at utspillene hans er klarert med ledelsen eller forankret i partiet, sier kilden.

- Følelsesmenneske

At Abid Raja er en ukonvensjonell politiker finnes det flere eksempler på. Under landsmøtet i 2010 var han sentral i utformingen av en ny politisk plattform for bedre integrering, men i affekt endte han med å stemme imot hele dokumentet da det kom opp til votering, fordi det var enkelte punkter han ikke fikk gjennomslag for.

- Jeg burde ikke ha stemt imot uttalelsen. Jeg er et følelsesmenneske og hadde en reflekshandling, sa han i etterkant.

Foran landsmøtet i 2017 opponerte Raja mot partiledelsen og sa at Venstre burde garantere for en borgerlig regjering framfor å gå til valg på en ny regjering med Høyre og KrF, slik Grande ønsket.

- Det er svært uklokt å annonsere seks måneder i forveien at vi skal kaste Frp og Høyre ut av regjering, for så å tre inn selv. Reaksjonene internt i Venstre er sterke, men folk biter det i seg, sa Raja til Dagbladet.

Forslaget ble avvist av landsmøtet, men også året etter skapte han overskrifter. Da ba han Grande forklare seg om hendelsen i kornåkeren under bryllupet til Ola Borten Moe i 2008. Oppfordringen vakte reaksjoner internt i partiet, og Raja endte med å ta selvkritikk.

HRS-støtte

Saken som satte ting på spissen denne gang, dreier seg om bevilgningene til Human Rights Service.

At støtten til innvandringskritiske HRS ble kuttet i regjeringens forslag til statsbudsjett satte sinnene i kok i Frp. Reversering av kuttet var en hovedprioritet for partiet i budsjettforhandlingene. Problemet var at Venstres stortingsgruppe enstemmig motsatte seg dette, noe Raja holdt knallhardt fast ved.

Han reagerte derfor kraftig på utspillet fra finansminister og Frp-leder Siv Jensen som på Facebook - like i forkant av budsjettforhandlingene - lovet sine følgere at pengene skulle tilbakeføres.

- Jeg kjenner meg ikke igjen i at regjeringspartiene på Stortinget er enige om dette, sa en innbitt Raja til Dagbladet.

- Ga klarsignal

Hensikten med telefonsamtalen den 10. november var å klargjøre om det medførte riktighet at Venstre-lederen i regjering hadde akseptert Siv Jensens løfte om at HRS likevel skulle beholde nivået på den statlige støtten.

Høyres Henrik Asheim og Frps Helge André Njåstad ville kort og godt vite om Venstre hadde sagt ja til dette, noe Raja avviste, men Grande seinere bekreftet.

Floken ble til slutt løst etter en uvanlig budsjettfinte fra regjeringen. I stedet for å reversere kuttet i statsbudsjettet, får HRS tilført en ekstraordinær bevilgning på 500 000 kroner i saldert budsjett for inneværende år.

HRS-saken spisset seg til etter en lengre periode med tøffe interne møter i Venstre. Dagbladet kjenner til at det flere ganger har gått en kule varmt i det hardt pressede partiet. Venstres manglende synlighet og elendige form på målingene har bidratt til den tilspissede situasjonen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!