Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Abid Raja er helt på jordet

Libe Rieber-Mohn (Ap) mener Venstres Abid Raja går lenger enn Fremskrittspartiet om innvandrerspørsmålet i Groruddalen.

-RAJA BØR GJØRE LEKSA SI:  Kommunalpolitiker og tidligere statssekretær i Arbeids- og inkluderingsdepartementet Libe Rieber-Mohn (Ap) er ikke overbevist over Rajas ekspertise i integreringsspørsmål. Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet
-RAJA BØR GJØRE LEKSA SI: Kommunalpolitiker og tidligere statssekretær i Arbeids- og inkluderingsdepartementet Libe Rieber-Mohn (Ap) er ikke overbevist over Rajas ekspertise i integreringsspørsmål. Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I tirsdagens Aftenposten går Abid Raja hardt ut mot integreringen, eller mangelen på sådan, i Groruddalen i Oslo. Han frykter at det oppstår farlige ghettoer, og mener radikaliseringen der er en tikkende klokke som vil «bokstavelig talt eksplodere i ansiktene våre» om 20-50 år, og foreslår en rekke tiltak. 

Byrådslederkandidat for Oslo Arbeiderparti, Libe Rieber-Mohn mener Raja ikke har gjort hjemmeleksa si.

- Det eneste han bidrar til er eventuelt å skremme folk bort fra Groruddalen. Mange med innvandrerbakgrunn der er født og oppvokst i Norge. De er like gode borgere som andre, sier hun.

- Helt på jordet - Bare fordi Abid Raja har innvandrerbakgrunn, tror han at han er ekspert på integrering. Det tror jeg mange innvandrere vil ha seg frabedt, sier Libe Rieber-Mohn, som mener Raja er «helt på jordet».

- Han burde snarest begynne å lese PSTs egne sikkerhetsvurderinger, legger hun til.

Rieber-Mohn vedgår at integreringen svikter i skoler med veldig høy andel innvandrere. Men hun påpeker samtidig at flertallet som er tatt for terrorisme er som regel godt integrerte innvandrere i sine respektive land.  

- Å koble dårlig integrering med radikal islam holder ikke vann, sier hun.

- Venstre har skylda Hun stiller seg samtidig uforstående til at en sentral Venstre-politiker kan komme med slike utspill, siden hun mener at det er Venstre selv som bidrar til dagens situasjon.  

- De har ikke bidratt til å gjøre noe med situasjonen i Groruddalen. Fremskrittspartiet og Høyre har makta i Oslo Bystyre med Venstre som støttehjul, men de sitter bare og tvinner tommeltotter, påstår Rieber-Mohn.

Fattige innvandrere Som tiltak for å få flere til Groruddalen foreslår Abid Raja blant annet større og dyrere boliger, attraktive for nordmenn, men for dyre for innvandrere.

- Det er ikke slik at alle med innvandrerbakgrunn ikke har råd til fine boliger. Jeg har selv solgt en enebolig til en indisk familie der. Derimot er det viktig å bygge flere rekkehus og småhus for å beholde både etnisk norske, men også ressurssterke folk med innvandrerbakgrunn. Kommunen burde kjøpe flere kommunale boliger og spre boligene over hele Oslo, sier Ap-politikeren.

- Frp og Høyre i bystyret gjør ingenting, de sier bare at folk kan bo hvor de vil, legger hun til.

- Går lenger enn Frp Andre tiltak fra Raja går på barnehageplikt for femåringer og integreringskurs for foreldrene, som skal omhandle blant annet likestilling og demokrati.  

- Abid Raja har ikke fulgt med i timen. Arbeiderpartiet har gått i bresjen for gratis korttidsbarnehage i Grorud og Søndre Nordstrand. Nå er det nesten full barnehagedekning hos unge innvandrerfamilier i Grorud, hvor barna også lærer seg norsk, sier hun.  

Rieber-Mohn sier hun vil utfordre Venstre, som gikk kraftig ut mot Fremskrittspartiets Tybring-Gjeddes Grorud-utspill i fjor.  

- Her går jo Venstre lenger enn Fremskrittspartiet. Partiledelsen må ta stilling til om den står bak disse uttalelsene, sier Rieber-Mohn.

Venstre uenig med Raja Nestleder i Venstre og gruppeleder i Oslo, Ola Elvestuen, sier til Dagbladet at uttalelsene til Abid Raja får stå for egen regning.

- Jeg tror ikke han brukte uttrykket terror. Vi er likevel ikke enige med Raja i hans sammenligning av bomiljøer i Groruddalen med ghettoer i Frankrike, sier Elvestuen.

Elvestuen kaller radikalisering av islam i Grorud for myter. Dessutten er han ikke enig i at de borgerlige har gjort for lite i Groruddalen.

- Kan godt bygge dyrt - Venstre gikk i spissen for Groruddalssatsingen allerede i 2003. Skoler med stor minoritetsandel får større ressurser, dessutten satser kommunen på å utvikle idrett og målrettede ungdomstiltak der. Bydelen gjør veldig godt arbeid, og det skjer mye positivt der med aktivt kulturliv og gode bomiljøer, sier Elvestuen

Til forslaget om å bygge for dyrt til at flere innvandrere kan bosette seg der, sier Elvestuen følgende:

- Det er ikke noe i veien for å bygge dyrt. Men det må ikke bli for mye av det, vi må sørge for en variert boligutvikling.

HARDT UT MOT GRORUD: Situasjonen i Groruddalen gir grobunn for radikal islam, sier Abid Raja.
Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
HARDT UT MOT GRORUD: Situasjonen i Groruddalen gir grobunn for radikal islam, sier Abid Raja. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media