Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Abid Raja (V) vil endre loven for å dømme terror-hyllest

Mener lovverket ikke strekker til.

VIL HA LOVENDRING: Stortingsrepresentant Abid Q. Raja fra Venstre. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
VIL HA LOVENDRING: Stortingsrepresentant Abid Q. Raja fra Venstre. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Stortingspolitiker Abid Raja (V) er skuffet over frifinnelsen av islamisten Ubaydullah Hussain (29) som falt i Oslo tingrett i dag.

Hussain sto tiltalt for fem brudd på straffelovens § 147c som forbyr oppfordring til terror. Bakgrunnen var fem statusoppdateringer på det sosiale nettsamfunnet Facebook (se faktaboks). Selv mente Hussain at han ikke oppfordret til terror.

Raja (V) er selv utdannet jurist. Han ønsker nå en debatt om endringer i straffeloven.

- Jeg tror nordmenn føler det støtende at Hussain til de grader hyllet terror, men vært pinlig nøyaktig nøyaktig med å gå innenfor loven, og nå blir frifunnet. Vi trenger en lovendring for å kunne dømme hyllester av terror. Ekstremister er kriminelle og hører sammen med dem, sier Raja.

Vil straffe hyllest - Når domstolene har sagt at uttalelsene ikke er straffbare, så er ballen tilbake hos oss politikere. Vi må diskutere hvorvidt straffeloven skal endres til også gjelde hyllest av terrorhandlinger, slik Hussain publiserte på Facebook. Jeg oppfordrer andre partier til også å ta del i diskusjonen og ønsker at også justisministeren kommer på banen, sier Raja til Dagbladet.

- Det er klart at utsagnene hans er ytringer som vekker frykt i sivilbefolkningen. Og enkelte personer i det ekstremistiske minoritetsmiljøet kan oppfatte hyllesten som en oppfordring. Da er vi i et grenseland, der de smarte ekstremistene har forstått hvordan de skal navigere for unngå straffeloven, men likevel går fri, sier Raja.

- Jeg ønsker en debatt om hvor vi skal sette grensen, sier Raja.

Paragrafen Hussain var tiltalt etter, er ment å ramme forstadiet til terrorhandlinger.

- Oppfordret ikke Hussain har forklart at han ikke har ment å oppfordre til terror, men at han står for støtten han har gitt uttrykk for

I retten fikk Hussain en rekke spørsmål fra aktor om blant annet sitt syn på terrorhandlinger og Den islamske stat (IS, tidligere ISIL). Han nektet å svare på de fleste, og viste heller til sin frie forklaring, hvor han blant annet sa at han kunne svarer til Allah og islam, og at han ikke anerkjenner norske lover.

Han mener vestlige myndigheter og medier «hyller vestens krigføring mot muslimer». 

- Når muslimsk befolkning angripes, så skyves det under teppet. Jeg har prøvd å svare med det samme. Jeg vil fortsette å avsløre Vestens hykleri og dobbeltmoral, har han forklart.  

Aktor spilte også av VG-intervjuet hvor Hussain blant annet forsvarte halshogginger. Etter intervjuet ble han blant annet anmeldt for å oppfordre til terror.

FRIKJENT: Islamisten Ubaydullah Hussain (t.v.) er frikjent for oppfordring til terror etter flere uttalelser på det sosiale nettstedet Facebook. Foto: Sara Estiri/ Dagbladet
FRIKJENT: Islamisten Ubaydullah Hussain (t.v.) er frikjent for oppfordring til terror etter flere uttalelser på det sosiale nettstedet Facebook. Foto: Sara Estiri/ Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling