Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Abildsø: En av Oslo-skolens verstinger

Lufta er tung og støvete. Gulvet er møkkete. Den knøttlille skolestua til klasse 4c på Abildsø skole i Oslo, er ikke vasket på fire dager. En vidåpen dør ut til gangen, gjør nytte som ventilasjonsanlegg. Egen PC i hver klasse er bare noe ungene drømmer om. Men Abildsø er ikke den eneste skolen i forfall.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg får dårlig pust og ekle støv i halsen, sier Morten.

- Det er dårlig luft. Jeg får vondt i hodet av det, sier Ada.

Ivrige hender strekkes i været. Det er mange som vil fortelle at de får vondt i hodet av å gå på skolen.

Klassestyrer Ellen Åbyholm er fortvila.

- Jeg var rasende da jeg oppdaget at det ikke var vasket på fjerde dagen. Det er ikke forsvarlig. Er det like møkkete her i morgen, vurderer jeg å sende alle hjem, sier hun oppgitt.

Men, et elendig inneklima er bare en av mange problemer skolen sliter med.

- Når vi har gruppearbeid må alltid noen sitte på gangen. Det er ikke plass til alle i klasserommet, sier Nina.

Dårlig signal

- Barn finner seg i alt. Det er vi voksne som har plikt til å ivareta rettighetene deres. Men hvilke signaler gir vi dem egentlig, når møkka flyter rundt oss og vi lar bygninger forfalle. Det er noe som virkelig bør bekymre oss, sier Åbyholm.

Den nesten 140 år gamle skolen på Oslos østkant er i forfall. Murpuss løsner og maling skaller av flere steder. Skolen er blant verstingene når det gjelder inneklima. Så ille at Arbeidstilsynet grep inn og krevde strakstiltak i fjor vår. Ventilasjonssystemer fantes ikke før den gamle gymsalen på skolen, nylig fikk installert et. Nærmere 500 elever og lærere deler på 15 PC-er, men uten internett selvfølgelig. Grupperom finnes ikke, plassmangelen er for stor. På arbeidsværelset, sitter lærerne tett som kyr på bås. Faste plasser, er det ikke snakk om.

Dyr ansiktsløfting

- Hadde det ikke vært for at elevene er så topp som de er og miljøet så godt, hadde man nok ikke holdt ut, mener Åbyholm.

Også rektor Gerd Osuldsen er overrasket over at de elendige forholdene ikke gir seg større utslag på sykefraværet.

Årtier med med forfall og manglende vedlikehold koster kommuner og skattebetalere dyrt. Bare i Oslo regner man med å bruke 5 milliarder kroner på å ruste opp eksisterende skolebygg. Abildsø er blant verstingene og står høyt opp på liste når millionene nå skal fordeles. Utbedringene er allerde i gang, men det vil ta flere år før skolen kan smykke seg med en meget bra i karakter.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!