KVINNEDAGEN: Markeringen av den internasjonale kvinnedagen 8. mars i Oslo arrangeres på Youngstorget. Her fra fjorårets markering, Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
KVINNEDAGEN: Markeringen av den internasjonale kvinnedagen 8. mars i Oslo arrangeres på Youngstorget. Her fra fjorårets markering, Foto: Lise Åserud / NTB scanpixVis mer

Abort blir hovedparole i Oslos 8. mars-tog

Hovedparolen i 8. mars-toget i Oslo blir «Forsvar selvbestemt abort. Fjern nemndene», varsler 8. mars-komiteen.

IKKE EN VELGERMAGNET: Kjell Ingolf Ropstads uttalelse på partilederdebatten underbygger den trolig kommende partilederens image, som ikke vil være en velgermagnet for KrF, mener Dagbladets politiske redaktør Geir Ramnefjell. Video: Marie Røssland Vis mer

Parolene ble vedtatt på et møte torsdag der over hundre personer deltok, skriver Klassekampen. Til sammen 28 paroler ble vedtatt for den internasjonale kvinnedagen i år.

– Kvinnebevegelsen står samlet, og det var ikke her det var mest diskusjon. Alle er enige i at det regjeringen driver med, er et angrep på kvinners rettigheter, sier pressekontakt Nora Uvsbakk i Kvinnefronten.

Også parolen «Ja til Nipt og fosterdiagnostikk» ble vedtatt. Nipt er en blodprøve gravide kan ta for å oppdage for eksempel Downs syndrom. Teknologirådet har anbefalt bruk av prøven, men det er omdiskutert om alle gravide skal få tilbudet.

Leder Ada Arnstad i Senterungdommen sier hun ikke vil gå under noen av parolene, men heller paroler for likelønn og sikring av kvinners rettigheter i arbeidslivet.

– Det er ikke noe galt i å forsvare selvbestemt abort, men det er urovekkende at abortloven blir dratt i ulike retninger, og det gjør man ved å kreve at man fjerner nemndene, sier hun.