Stridssaker på Aps landsmøte:

Abort-bråk i Ap

Under Arbeiderpartiets kommende landsmøte vil flere ta til orde for å utvide grensa for selvbestemt abort til 18 uker.

UENIGHET OM ABORT: Flere i Arbeiderpartiet ønsker å utvide grensa for selvbestemt abort til uke 18. Her fra 8. mars-toget i Oslo i 2019 under parolen " Forsvar selvbestemt abort - fjern nemndene ". Foto: Hkon Mosvold Larsen / NTB
UENIGHET OM ABORT: Flere i Arbeiderpartiet ønsker å utvide grensa for selvbestemt abort til uke 18. Her fra 8. mars-toget i Oslo i 2019 under parolen " Forsvar selvbestemt abort - fjern nemndene ". Foto: Hkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Erna Solberg og Høyre-regjeringa har forhandla om kvinnekroppen og innskrenka kvinners rett til selvbestemmelse for første gang på over førti år. Nå er det sosialdemokratiets rolle å ta likestillingskampen videre, sier AUF-leder Astrid Hoem til Dagbladet.

Torsdag gikk startskuddet for Arbeiderpartiets landsmøte.

I løpet av de tre dagene er det flere betente temaer som skal drøftes når Arbeiderpartiets nye partiprogram skal settes for de neste åra.

Blant disse er abort. Liberale krefter i partiet ønsker at Ap skal gå inn for å øke abortgrensa til 18 uker.

- Forhistorisk

- I nemnda får nesten alle får godkjent abort etter uke 12, men kvinner må likevel forklare seg for nemnda, og avgjørelsen er til sist ikke kvinnens egen, sier Hoem.

AUF er blant dem som har tatt dissens på eget partiprogram når det kommer til abort.

I utkastet til partiprogrammet står det at Arbeiderpartiet vil utrede et alternativ til dagens nemndsystem for kvinner som ønsker abort mellom uke 12 og uke 18.

Medlemmene som har tatt dissens, fire av totalt 17 medlemmer i programkomiteen, ønsker derimot at nemndsystemet i abortloven skal avvikles og i stedet gi kvinner et tilbud om en samtale, dersom de selv ønsker dette.

Blant disse er også Aps helsepolitiske talsperson, Ingvild Kjerkol.

ABORTSTRID: Aps helsepolitiske talsperson og leder av Trøndelaga Ap er blant dem som går inn for selvbestemt abort fram til uke 18. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
ABORTSTRID: Aps helsepolitiske talsperson og leder av Trøndelaga Ap er blant dem som går inn for selvbestemt abort fram til uke 18. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer

- Dette er en forhistorisk ordning og det er for mange ubehagelig å måtte møte i en nemnd. De fleste får innvilget, men for de få som får avslag er det enormt nedslående, sier Hoem til Dagbladet.

2020: To fikk nei

I 2020 ble det utført 508 nemndbehandlede avbrudd, noe som er det laveste tallet siden 2003. Av de nemndbehandla abortene var nesten alle (498) innvilget i primærnemnd, ifølge Abortregisteret.

Videre kommer det fram at det var 394 begjæringer om avbrudd innen utgangen av uke 18. Ni fikk avslag i primærnemnd. Åtte av disse møtte i klagenemnd, der seks ble innvilget og bare to fikk avslag.

- Dei fleste nemndbehandla avbruddene ble innvilget på grunnlag av risiko for fosterskader, sosiale forhold og/eller mors helse, sier overlege Mette Løkeland-Stai i Abortregisteret i rapporten.

AUF er altså blant flere i partiet som ønsker at Norge, i likhet med land som blant andre Sverige og England, skal gå inn for selvbestemt abort fram til uke 18.

- Dette handler om hvem som til syvende og sist skal bestemme over kvinnens kropp. Alle skal få tilbud om en samtale, men det er kvinnen selv som skal bestemme. Dette er både rettferdig og gir mer selvbestemmelse, sier Hoem.

MÅ GJENREISE: Ap-leder Jonas Gahr Støre og LO-leder Peggy Hessen Følsvik i en ganske tom og død by. Det meste er nedstengt. De mener landet ikke bare trenger gjenåpning, men gjenreising av et tryggere og grønnere arbeidsliv. Video: Kirsten Karlsen / Lars Eivind Bones Vis mer

Også uenighet i Sp

Også i Senterpartiet, som er en sannsynlig samarbeidspartner av Ap ved et eventuelt regjeringsskifte, er det tatt dissens i partiet vedrørende dagens abortlov.

Det opplyser helsepolitisk talsperson Kjersti Toppe til Dagbladet.

- Men den er liten. Jeg forventer at Sp kommer til å gå til valg på dagens abortlov og ikke ønske å utvide grensen til selvbestemt abort.

Hun understreker at dette ikke er noe Senterpartiet ønsker å gå i forhandlinger med Arbeiderpartiet om.

- Men om Ap lander på å utrede og forbedre nemndordningen, er det noe vi sikkert lettere kan bli enig om. Også Sp er jo for at nemndene skal fungere best mulig. Men vi ønsker ikke å avvikle dem, sier Toppe.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer