SVs landsmøte

Abort i uke 22

SV har vedtatt selvbestemt abort fram til uke 22. Men partiet var delt i synet på obligatorisk veiledning ved abort mellom uke 18 og uke 22. Redaksjonskomiteens flertall ble overkjørt av landsmøtet.

Hamar 20210423. 
Partileder Audun Lysbakken under landsmøtet til SV på Hamar fredag.
Foto: Terje Pedersen / NTB
Hamar 20210423. Partileder Audun Lysbakken under landsmøtet til SV på Hamar fredag. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

HAMAR (Dagbladet): SV-landsmøtet har vedtatt at kvinners rett til selvbestemt abort skal gjelde helt til grensa for levedyktighet på fosteret.

Denne grensa er i dagens abortforskrift satt til etter uke 22.

Saken var betent internt, og Dagbladet vet at redaksjonskomiteen jobbet til seint lørdag kveld for å finne en enighet - uten å lykkes.

Overkjørt

For det var uenighet internt i partiet rundt aborter mellom uke 18 og uke 22. Flertallet i redaksjonskomiteen ønsket at det skal være obligatorisk rådgivning i forkant av en abort i disse siste fire ukene.

Et mindretall i redaksjonskomiteen var imot dette, og saken endte i kampvotering på landsmøtet.

Det var mindretallet i redaksjonskomiteen som vant fram. Altså har SV vedtatt abort fram til uke 22, men uten obligatorisk veiledning for kvinnen dersom aborten gjøres i ukene 18 til 22 av svangerskapet.

Bort med nemd

SV har også vedtatt at abortnemdene skal avskaffes.

- Det skal ikke være noen som tar den beslutningen for kvinnen. Det skal være kvinnen som har siste ord, sa SV-nestleder Torgeir Knag Fylkesnes.

Han understreker at det er levedyktighet SV forholder seg, og ikke akkurat uke 22, selv om dette altså er grensa for levedyktighet i dagens abortforskrift.

- Det skal fortsatt være ulovlig å ta abort hvis fosteret er levedyktig. Og det er ikke et uketall som avgjør levedyktighet. Det er en medisinsk vurdering, sier Fylkesnes til NTB.

Tesla-moms

SVs landsmøte avviste med flertall et forslag om å utrede aktiv dødshjelp. Partiet avviste også de mest restriktive forslagene om vindkraft, og sa nei til utbygging av storskala vindkraft.

I tillegg ønsker SV å fase inn moms på elbiler kjøpt for over 600 000 kroner, såkalt Tesla-avgift. Tidligere i vår gikk også Aps landsmøte inn for å fjerne avgiftsfordelene på de dyreste el-bilene.

SV-landsmøtet vedtok også at ordet «feministisk» skal legges inn i SVs formålsparagraf, slik at formuleringen blir at partiets mål er en «sosialistisk og feministisk samfunnsordning i Norge».

Ledertrioen med Audun Lysbakken, Kirsti Bergstø og Torgeir Knag Fylkesnes ble gjenvalgt uten motkandidater. Det gjorde også partisekretær Audun Herning.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer