Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Abort legalisert i hele Australia

Den australske delstaten New South Wales har nå legalisert abort, som den siste i landet. Dermed er abort lovlig i hele Australia.

ILLUSTRASJONSFOTO: Dima Sidelnikov / Shutterstock / NTB scanpix
ILLUSTRASJONSFOTO: Dima Sidelnikov / Shutterstock / NTB scanpix Vis mer

Motstand fra en liten gruppe konservative politikere fra det regjerende Liberal Party førte til en flere måneder lang forsinkelse. Men etter flere uker med debatt ble et vedtak om å avkriminalisere abort fattet torsdag.

Dermed legaliseres abort i landets mest folkerike delstat. Abort er fra før legalisert i landets øvrige delstater.

Alex Greenwich, en uavhengig representant for Sydney som hadde foreslått lovendringen, beklager at det tok så lang tid å få fjernet abort fra kriminallovgivningen.

- Min dypeste takknemlighet rettes til mine kolleger og til de engasjerte kvinnerettighetsforkjemperne som har forsøkt å få dette til i flere tiår, sier han.

Til nå har kvinner som har forsøkt å få abort i Sydney eller andre steder i New South Wales, samt deres leger, risikert opptil ti års fengsel, basert på en lov fra 1900. Riktig nok har straffeforfølgelse i slike saker vært sjelden vare, men inngrepet har vært vurdert lovlig kun i tilfeller der leger mener kvinnens fysiske eller psykiske helse er i fare.

Den nye loven gir leger rett til å utføre abort inntil uke 22. Samtykke fra to leger kreves hvis det går lenger tid enn dette.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling